Razlika između verzija stranice "Kraljica"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pt:Rainha (título)
Red 48: Red 48:
[[qu:Quya]]
[[qu:Quya]]
[[simple:Queen]]
[[simple:Queen]]
[[sk:Zoznam vládnucich žien]]
[[sv:Drottning]]
[[sv:Drottning]]
[[sw:Malkia]]
[[sw:Malkia]]

Verzija na dan 12 juli 2009 u 14:05

Kraljica može imati višestruko značenje, zavisno do njene uloge:

Kraljica supruga

Katarina Kosača-Kotromanić

Supruga kralja nema političke ovlasti nad kraljevinom. Njena je uloga, u većina slučajeva, samo da rodi nasljednika/ nasljednicu njenog muža. Krunisane su u jednostavnoj ceremoniji, odmah nakon kralja ili nakon udaje. Nekad kraljica-supruga služi kao regent maloljetnom monarhu. Najpoznatija kraljica supruga je vjerovatno Marija Antoaneta (kao supruga Luja XVI).

Nakon smrti muža (kralja), kraljica supruga preuzima titulu kraljice majke. U slučaju da njen sin nije oženjen te da nema nove kraljice supruge da je zamijeni, stara kraljica zadržava titulu koju je nosila za života muža. Neke poznate kraljice majke su Katarina Kosača-Kotromanić (kao maćeha Stjepana Tomaševića) i Elizabeth Bowes-Lyon (kao majka Elizabete II).

Kraljica vladarica

Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva

Kraljica vladarica je suveren sa ovlastima koje ima i kralj. Za razliku od žena kraljeva, muževi kraljica ne dijele njihovu titulu. Muž kraljice-vladarice je jednostavno princ-suprug pošto titula kralja obično nadmašuje titulu kraljice. Izuzetak čine Vilim III Oranski, kojeg je kraljica Marija II proglasila ko-suverenom i Filip II od Španije, kojeg je kraljica Marija I Krvava proglasila kraljem-suprugom.

Prva krunisana kraljica vladarica na evropskom tlu bila je Marija I Krvava, vladarica Engleske iz 16. vijeka, (Sveta Rimska Carica Maud iz 12. vijeka nije prihvaćena kao vladarica Engleske a Jane Grey je pogubljena prije nego što je zvanično krunisana).

Danas Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Holandijom vladaju tri kraljice: Elizabeta II, Margreta II i Beatrix.