Razlika između izmjena na stranici "Hatidža bint Huvejlid"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-takođe +također))
m
== Biografija ==
 
Njen otac Huvejlid ibn Asad, koji je umro 585. godine je bio uspješan trgovac, i njegovo umijeće poslovanja je prenio na svoju kćerku Hatidžu, koja je nakon smrti oca uspješno poslovala i sačuvala porodično nasljeđe. Navodi se da kada bi [[Kurejšije]] okupile karavane da krenu prema [[Sirija|Siriji]], gdje je bio njihov uobičajen put, Hatidžina karavana bila veličine kao njihova zajedno. Muhammed je imao dvadeset pet godina kad se njome oženio, a ona, bogata udovica, imala je četrdeset. Umrla je sa šezdeset pet godina 619. godine, neposredno prije [[Hidžra|Hidžre]]. Hatidža je imala dva nadimka: Emirat Qurejš (Kurejšijska princeza) i Tahira (čista). Navodi se također da je često udjeljivala dobrovoljne priloge za siromahe i da je podržavala vjenčanja među omladinom. TakođeIsto tako se prenosi da nije vjerovala niti poštovala idole, niti je imala jednog, što je bilo poprilično neobično za to vrijeme.
Dva puta je se udavala, međutim oba puta je postala udovica izgubivši muževe u ratovima koji su često se dešavali na tom području.
Njen prvi muž je bio Ebu Halah Hind ibn Zarah, i sa njim je imala sina koji se zvao Hind, bio je jedan od velikih [[Ashab]]a i učestvovao je u [[Bitka na Bedru|Bici na Bedru]] i u [[Bitka na Uhudu|bici na Uhudu]].
1.106

izmjena

Navigacija