Razlika između izmjena na stranici "Pariska komuna"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Bot: Automatska zamjena teksta (-obrani +odbrani)
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-obrani +odbrani))
 
[[Datoteka:Communecannon.jpg|mini|desno|325p|Žene i djeca pomažu nosti gardijske topove na Montmartre: crtež it tog vremena]]
U tom su trenutku desetine hiljada Parižana bili članovi jedne građanske milicije poznate kao "[[Francuska nacionalna garda|Nacionalna garda]]" što se bila mnogo proširila da bi pomogla u obraniodbrani grada. Bataljoni iz najsiromašnijih kvartova su izabrali svoje časnike i posjedovali su mnoge od topova što bili postavljeni u Parizu i plaćeni javnim supskripcijama. Grad i njegova Nacionalna garda su se odupirali pruskim trupama šest mjeseci. Stanovništvo Pariza je bilo prezirno prema okupaciji - zato su ograničili prusko prisustvo na jedno malo područje grada i nadzirali su te granice.
 
Počeo se formirati "Centralni komitet" Garde, a Louis-Adolphe Thiers, predsjednik nove, treće francuske republike, je postao svijestan da bi u toj trenutno nestabilnoj situaciji taj organ mogao postati alternativni centar političke moći. Uz to, bojao se i toga da bi se radnici mogli naoružati oružjem Nacionalne garde i izazvati Pruse.
46.745

izmjena

Navigacija