Razlika između izmjena na stranici "Dizel gorivo"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 15 bajtova ,  prije 11 godina
m
nema sažetka izmjene
m
{{Drugo_značenje|naslov=Dizel|Dizel}}
 
'''Dizel gorivo''' je jedan od glavnih produkata prerade [[nafta|nafte]]. Ono se [[destilacija|destiluje]] između 170 i 360 °C, a služi za pogon dizel motora. Postoje: vrlo lahko dizel gorivo (za brzohodne mašine i niske temperature okoline), lahko dizel gorivo (za brzohodne mašine kad temperature nisu niske), i srednje i teško dizel gorivo (za stabilne dizel motore i dizel motore na brodovima).
 
Kvalitet goriva određuje [[cetanski broj]] (kvalitet zapaljenja). On ne smije biti prevelik jer uzrokuje nepotpuno sagorijevanje i pojavu dima u gasovima sagorijevanja. Njegov minimum je između 25 i 45 u zavisnosti od vrste dizel goriva.
Za pripremu dizelskog goriva koristi se frakcija petroleja I lakog plinskog ulja, tj. frakcije koje destiliraju od 170°C do 360 °C. za pripremu dizelskog goriva ne može se koristiti plinsko ulje dobiveno kreking preocesima ako nije obrađeno vodikom.
Kod dizelskog goriva važno svojstvo jest temperatura filtrabilnosti. Ona može biti u ljetnim mjesecima viša , a u zimskim niža (-5 °C do -9 °C ). Osim temperture filtrabilnosti važan je i maseni udio ukupnog sumpora koji ne smije biti veći od 1.0% zbog korozivnog djelovanja.
Važna veličina je cetanski broj ili dizel-indeks. To je mjera sposobnosti paljenja dizelskog goriva. Što je cetanski broj veći, to je bolja sposobnost paljenja dizelskog goriva. Cetanski broj je odnos između volumena brzogorućeg cetana (n-heksadekan ) i volumena slabogorućeg B-metilnaftalena. Najveći cetanski broj imaju parafini, zatim nafteni , a najmanji aromati. Cetanski broj dizelskog goriva iznosi 40 do 45.
 
Za pripremu dizelskog goriva koristi se frakcija petroleja[[petrolej]]a Ii lakog plinskog ulja, tj. frakcije koje destiliraju od 170°C do 360 °C. zaZa pripremu dizelskog goriva ne može se koristiti plinsko ulje dobiveno kreking preocesima ako nije obrađeno vodikom[[vodik]]om.
 
Kod dizelskog goriva važno svojstvo jest temperatura filtrabilnosti. Ona može biti u ljetnim mjesecima viša , a u zimskim niža (-5 °C do -9 °C ). Osim temperture filtrabilnosti važan je i maseni udio ukupnog sumpora[[sumpor]]a koji ne smije biti veći od 1.,0% zbog korozivnog djelovanja.
Važna veličina je [[cetanski broj]] ili dizel-indeks. To je mjera sposobnosti paljenja dizelskog goriva. Što je cetanski broj veći, to je bolja sposobnost paljenja dizelskog goriva. Cetanski broj je odnos između volumena brzogorućeg cetana (n-heksadekan ) i volumena slabogorućeg B-metilnaftalena. Najveći cetanski broj imaju [[parafini]], zatim [[nafteni ]], a najmanji [[aromati]]. Cetanski broj dizelskog goriva iznosi 40 do 45.
 
{{Stub-hem}}
26.712

izmjena

Navigacija