Razlika između verzija stranice "Elizabeta Kotromanić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TobeBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: fr:Élisabeth de Bosnie
Red 52: Red 52:
[[de:Elisabeth von Bosnien]]
[[de:Elisabeth von Bosnien]]
[[en:Elizabeth of Bosnia]]
[[en:Elizabeth of Bosnia]]
[[fr:Élisabeth de Bosnie]]
[[hr:Elizabeta Kotromanić]]
[[hr:Elizabeta Kotromanić]]
[[hu:Kotromanić Erzsébet]]
[[hu:Kotromanić Erzsébet]]

Verzija na dan 13 august 2009 u 14:56

Elizabeta Kotromanić
Elizabeta sa kćerkom Marijom nad grobom Ludovika I
SupružnikLudovik I
DjecaMarija Ugarska
Jadviga Poljska
DinastijaKotromanić
OtacStjepan II Kotromanić
MajkaElizabeta Pjast

Elizabeta Kotromanić ili Elizabeta Bosanska (1340 - 1387) je bila kćerka bosanskog bana, te brakom ugarsko-hrvatska i poljska kraljica.

Porijeklo i mladost

Rođena je kao kćerka bana Stjepana II Kotromanića i poljske princeze Elizabete Pjast. Poslana je na ugarski dvor kod majke ugarskog kralja, a nakon smrti kraljeve prve supruge, kraljica majka i Stjepan II aranžirali su brak između Ludovika I i Elizabete.

Ugarska i poljska kraljica

Brak je sklopljen 20. juna 1353. godine i Stjepanu se pokazao kao koristan politički potez koji mu je povećao ugled među evropskim vladarima. Nakon sklapanja braka, međutim, otkriveno je da su kralj i kraljica rođaci u četvrtom koljenu preko jednog poljskog vojvode, zbog čega je papino odobrenje braka bilo neophodno za njegovu valjanost. Papa je izdao nalog za odobrenje braka i time priznao njegovu valjanost, uprkos tome što se protivio crkvenom zakonu.

Kraljica Elizabeta je Ludoviku I rodila četiri kćerke. Starije dvije, Elizabeta i Katarina, umrle su u ranom djetinjstvu. Dvije mlađe kćerke koje su nadživjele roditelje bile su Marija i Jadviga. Kako Elizabeta nije uspjela mužu roditi muškog nasljednika, u to doba poželjnog, očekivalo se da će njegova kraljevstva naslijediti Marija. Poljaci, međutim, nisu željeli nastaviti živjeti u personalnoj uniji s Ugarima, te su za Ludovikovu nasljednicu odabrali Jadvigu.

Regent Ugarske

Nakon Ludovikove smrti 1382. godine Marija je postala kraljica Ugarske, a Jadviga kraljica Poljske. Elizabeta je igrala ulogu regenta od trenutka ustoličenja njene desetogodišnje kćerke Marije pa do trenutka njene udaje. [1]

Godine 1386. Elizabetina kćerka Marija je zbačena s prijestolja u korist Karla Dračkog. Elizabeta i Marija su bile prisiljene prisustvovati njegovoj krunidbi. [1] Međutim, samo sedam sedmica kasnije, Elizabeta je naručila ubistvo Karla Dračkog. [1] Nedugo zatim Elizabeta i njena kćerka Marija su bile otete od strane moćnih plemića. Godinu dana nakon ubistva Karla Dračkog, Elizabeta je zadavljena pred očima svoje kćerke.

Nijedna od Elizabetinih kćeri nije iza sebe ostavila djecu, pa je njena linija izumrla smrću mlađe kćerke Jadvige.

Reference

  1. ^ a b c John Carmi Parsons, Medieval Queenship, Palgrave Macmillan, 1997. godine