Ali Imran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
آل عمران
Ali Imran
Porodica Imranova
Prva stranica sure Ali Imran
KlasifikacijaMedinska
Džuz3. - 4.
Red. br. u Kur'anu3.
Br. ajeta u suri200
Br. riječi3.503
Br. slova14.605
Br. sedždi-tilavetnema

Sura Ali Imran (arapski: آل عمران; bos: Porodica Imranova) jest treća sura u Kur'anu. Druga je po dužini nakon sure El-Bekara.[1][2] Ubraja se u medinske sure.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Jedna je od 29 sura koje počinju odvojenim harfovima, a druga od šest sura koje počinju trostrukim harfom Elif-lam-mim (ostale su El-Bekare, El-Ankebut, Er-Rum, Lukman i Es-Sedžda).[3]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Po islamu, otac Isaove majke Merjeme zvao se Imran. Dio sure Ali Imran govori o Imranovoj porodici, koju su sačinjavali Imran, Hana, Merjema i Isa. Sura Ali Imran objavljena je u Medini. Gotovo svi ajeti objavljeni su u trećoj godini po Hidžri, s izuzetkom 61. ajeta, koji je objavljen 10. godine po Hidžri, jer je objavljen povodom dolaska delegacije kršćana kod Muhammeda, što se, po islamskim historičarima, desilo navedene godine.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Imranova porodica[uredi | uredi izvor]

Dio ajeta iz sure Ali Imran pisan u 15 stoljeću ; "U smjeni dana i noći su zaista znakovi za one koji imaju razuma".

Dok se u suri El-Bekara na dosta mjesta spominju Jevreji, u suri Ali Imran Bog se na više mjesta obraća kršćanima. Imranova porodica na prvom mjestu spominje se u 33. ajetu, gdje se kaže:

Nakon toga se opisuje rođenje Merjeme, majke Isaove. Hana se prije rođenja djeteta zavjetovala Bogu da će kada se dijete rodi, dati ga da služi hramu u Jerusalimu. To je i učinila. O njoj se brinuo Zekerijja oženjen Merjeminom sestrom Išom, koja mu je rodila Jahju Po islamu Jahja i Isa su rođaci (od dvije sestre djeca). Događaj kada su meleci obradovali Zekerijjaa Jahjom opisan je od 38. do 41. ajeta, a odmah nakon toga i dolazak radosne vijesti Merjemi dok je u molitvi bila u hramu:

  • ...O, Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na idućem svijetu i jedan od Allahu bliskih

Zatim se sve do 55. ajeta govori o njemu. Na nekoliko mjesta upozorava se na tvrdnju kršćana da je Isus bog (sin), pa se kaže u 79. ajetu:

  • Nezamislivo je da čovjek kome je Allah dao Knjigu i znanje, i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni a ne Allahu"...

I nakon mnogih prijetnji i poziva da se povjeruje u Kur'an za sljedbenike Knjige (Ehli kitabije – kur'anski naziv za Jevreje i kršćane) u suri Ali Imran u 113, 114. i 115. ajetu kaže se:

  • A nisu svi oni isti, ima sljedbenika Knjige koji Allahove ajete po svu noć čitaju i mole se, oni u budući svijet vjeruju i traže da se čine dobra djela a od zlih odvraćaju i jedva čekaju da neko dobročinstvo urade; oni su čestiti, bilo kakvo dobro da urade biće za njega nagrađeni. A Allah dobro zna one koji se Njega boje.

Bedr[uredi | uredi izvor]

Od 123. do 128. ajeta spominje se i Božija pomoć učesnicima bitke na Bedru, a zatim u sljedećim ajetima i poraz na Uhudu, koji su muslimani doživjeli od neprijatelja, razloge za to, i dalje poticanje vjernika na borbu.

Prijetnja i radosna vijest[uredi | uredi izvor]

...život na ovom svijetu je samo varljiva obmana.

Ali-Imran

Sura se završava prijetnjom svakome ko ne vjeruje u Božiju Objavu, a nakon toga u posljednja četiri ajeta molitva i radosna vijest o obećanoj nagradi vjernicima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir Ibn-Kesira sure Ali Imran" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 25. 1. 2022. Pristupljeno 23. 2. 2016.
  2. ^ "Prijevod Kur'ana na bosanski jezik - Besim Korkut" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 23. 2. 2016.
  3. ^ "Karakteristični počeci kur'anskih sura" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 10. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]