Allah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Allah (arapski: الله Allāh) je arapska riječ za Boga u islamu. Riječ ima srodne pojmove u drugim semitskim jezicima kao Elah na aramejskom ili Elohim na hebrejskom kojima je etimološki korijen vjerovatno riječ Allah.[1][2][3]

Etimologija

Muslimani cijelog svijeta koriste arapsku riječ "Allah", i često dodaju subhanehu ve te´ala (bos. slavljen je On i Uzvišen).[4] Allah, ima 99 imena, kako je objašnjeno u sljedećem Hadisu:

"Abu Hurejra prenosi da je Allahov poslanik rekao:

Allah ima 99 imena, ko ih zapamti ući će u Raj. Zaista, Allah je neparan i On voli neparne brojeve (u naraciji AbdAllah ibn Omera: On je taj koji ih je zbrojio)."

[5]

Allah je isti Bog u kojeg vjeruju Kršćani i Jevreji. Prema bibliji, jedno od imena Boga je JAHVE što je izvučeno iz etimološkog korijena JHVH (JHV).

Prvi temelj islama je apsolutni monoteizam ili vjera u Jednog, Nedjeljivog Boga koji nema druga božanstva pored sebe. Islam odbija vjerovanje kršćanstva da je Isus Krist Sin Božiji, no prihvata ga kao Božijeg poslanika. Također odbija koncept Svetog trojstva. Riječ za ovakvu vrstu monoteizma na arapskom je: توحيد‎ - Tevhid.

Prema islamskom učenju, Allahova posljednja riječ je Kur'an i ona ne sadrži kontradikcije i ne može biti uništena.

Vjerovanje u Allaha je prvi imanski šart, odnosno stub vjerovanja u islamu.

Islamski koncept Boga je definisan u 112 suri Kur'ana Al-Ikhlas (Iskrenost):

  1. Reci: "On, Allah, je Jedan!
  2. Allah je Apsolutni!
  3. Ne rađa i nije rođen,
  4. I ravan Mu nije niko!"[6]

"I znaj da nema Boga osim Allaha." (Kur'an, Sura Muhammed)[7]

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

  • Hvala Allahu, Gospodaru svjetova,
  • Milostivom, Milosrdnom,
  • Vladaru Dana sudnjeg,
  • Tebe obožavamo i od Tebe pomoć tražimo!
  • Uputi nas na Pravi put,
  • na Put onih kojima si blagodat darovao, ne onih na kojima je srdžba, niti zalutalih! (Kur'an, El-Fatiha 1-7) [8]
...Zovite Ga Allah ili zovite: 'Milostivi', a kako Ga god budete vi zvali, Njegova su Imena najljepša.

Kur'an Sura 17 (El-Isra): 110 ajet

Vjera u Allaha u predislamskom paganstvu

Iako su arapski predislamski pagani vjerovali u Boga, oni su mu pripisivali druga božanstva te su imali vjerovanje da do Njega mogu samo doći posredovanjem drugih bogova. Prije islama na prostoru Arabije pagani su vjerovali da je On supremno biće, ali da ima tri kćerke: Al-lat, Al-Uzza i Manat.

Također pogledajte

Reference

  1. ^ Prevedeno sa: L. Gardet. "Allah". Encyclopaedia of Islam Online.
  2. ^ Prevedeno sa: "Islam and Christianity", Encyclopedia of Christianity(2001): Arabic-speaking Christians and Jews also refer to God as Allāh
  3. ^ Prevedeno sa: http://dictionary.reference.com/browse/allah
  4. ^ Prevedeno sa: http://islamic-dictionary.com/index.php?word=subhanahu+wa+taala
  5. ^ http://www.usc.edu/org/cmje/religious-texts/hadith/muslim/035-smt.php#035.6475 Arhivirano 21. 3. 2015. na Wayback Machine Prevedeno sa engleskog na bosanski, "Kitab Al-Dhikr, 6475 hadis."
  6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 31. 10. 2012. Pristupljeno 13. 3. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. ^ "Quran Text: Bosnian - Muhammad - Besim Korkut". www.islamcomplex.com. Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 25. 11. 2017.
  8. ^ "Quran Text: Bosnian - Al-Fatihah - Mustafa Mlivo". www.islamcomplex.com. Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 25. 11. 2017.

Vanjski linkovi