Anne, kraljevska princeza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anne
Anne 2023.
SupružnikMark Philips (1973-1992)
Timothy Laurence (1992-)
DjecaPeter Philips
Zara Philips
DinastijaWindsor
OtacPrinc Philip, vojvoda od Edinburgha
MajkaElizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva
Rođenje15. august 1950
London

Princeza Anne, kraljevska princeza (Anne Elizabeth Alice Louise [1]; 15. august 1950) je drugo od četvero djece i jedina kćerka kraljice Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha, kao i jedina sestra kralja Charlesa III. Trenutno je 16. u nizu nasljednika britanske krune, a u trenutku rođenja bila je treća.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođena je 15. augusta 1950. godine u Kući Clarence u Londonu. Nedugo prije rođenja njenog starijeg brata, princa Charlesa, 1948. godine, njihov dedo, kralj George VI od Ujedinjenog Kraljevstva, zagarantovao je titule princa i princeze sa oslovljavanjem Kraljevska Visost djeci svoje najstarije kćerke, tada vojvotkinje od Edinburgha. Anne je tako od rođenja bila princeza Anne od Edinburgha. Da kralj George VI nije intervenisao, Anne bi bila oslovljavana kao kćerke vojvode, jer nije bila unuka britanskog monarha u muškoj liniji, i kao takva bi bila ledi Anne Mountbatten sve dok njena majka ne bi naslijedila krunu.

Obrazovana je prvo u Buckinghamskoj palači, a zatim u javnom internatu u Kentu.

Dana 6. februara 1952. godine umro je Annin dedo i njena majka je preuzela tron kao Elizabeta II. Zbog svoje dobi nije prisustvovala majčinoj krunidbi, iako njen stariji brat jeste. Na dan djedove smrti pomakla se na drugo mjesto u nasljendom nizu, da bi je rođenje mlađeg brata, princa Andrewa, opet pomaklo na treće mjesto.

Zanimanja i dužnosti[uredi | uredi izvor]

Princeza Anne je oduvijek bila zainteresirana za konje i jahanje. Kao dvadesetjednogodišnjakinja pobjeđivala je na evropskim takmičenjima u jahanju i BBC ju je proglasio sportskom ličnoću godine. Njena kćerka, Zara Philips, je osvojila istu nagradu 35 godine kasnije. Pet godina je bila član britanske reprezentacije u jahanju. Godine 1976. učestvovala je na XXI Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., jašući kraljičinog konja. Do danas je ostala jedini član britanske kraljevske porodice koji se takmičio na Olimpijskim igrama. Dana 5. februara 1987. godine postala je prvi član britanske kraljevske porodice koji je učestvovao u televizijskom kvizu.

Godine 1981, nakon što se njena nana, kraljica majka Elizabeth, povukla sa pozicije kancelarke Londonskog univerziteta, princeza Anne je izabrana za novu kancelarku.

Dana 13. juna 1987. godine kraljica je princezi Anne dala titulu kraljevske princeze (engleski: Princess Royal), titulu koja se tradicionalno daje najstarijoj kćerki britanskog monarha.

Godine 1994. kraljica je princezu Anne učinila damom Ordena podvezice. U maju 1996. princeza Anne je sužila kao visoki komisionar Njenog Veličanstva u Crkvi Škotske. Ova uloga dala joj je kratkotrajnu prednost nad braćom i njihovim suprugama, te alternativno oslovljavanje "Njena Milost visoki komisionar Njenog Veličanstva".

Princeza Anne je osnivač i mecena velikog broja dobrotvornih i sportskih udruženja. Sveukupno, princeza Anne snosi više dužnosti i obaveza nego ijedan drugi član kraljevske porodice.

Brakovi[uredi | uredi izvor]

Dana 14. novembra 1973. godine princeza Anne se udala za poručnika Marka Philipsa. Vjenčanje je preko televizije pratilo oko 100 miliona gledalaca. Par ima dvoje djece:

Kao što je običaj, kraljica je svom zetu ponudila grofovsku titulu na dan njihovog vjenčanja, ali on ju je odbio, zbog čega njihova djeca ne nose nikakvu titulu. Peter Philips je oženjen i ima kćerku, Savannah, princezino jedino unuče.

U augustu 1989. godine princeza Anne i njen muž objavili su svoju namjeru da se rastanu. Njihov brak je propadao već godinama, i par se razveo 23. aprila 1992. godine.

Dana 12. decembra iste godine princeza Anne se preudala, postavši tako druga žena iz kraljevske porodice koja se preudala nakon razvoda. Izabrala je vjenčati se u Crkvi Škotske, budući da je Crkva Engleske branila razvedenim osobama da se vjenčaju. S drugim suprugom, Timothyem Laurencom, nema djece.

Pokušaj otmice[uredi | uredi izvor]

Princeza Anne pri posjeti brodu mornarice Sjedinjenih Američkih Država

Princeza Anne je bila meta neuspjelog pokušaja otmice 20. marta 1974. godine. Incident se dogodio kada se princeza sa suprugom vraćala iz palače, kada je njihovoj limuzini put prepriječilo drugi automobil. Vozač drugog automobila, Ian Ball (kasnije proglašen mentalno nestabilnim) je izašao iz automobila i izvukao pištolj. Princezin tjelohranitelj je pokušao razoružati Balla, ali je bio ustrijeljen u glavu i prsa. Šofer je također bio ustrijeljen kada je pokušao Ballu oduzeti oružje. Ball je tada zatražio od princeze da izađe iz automobila, na što je ona odgovorila: "Nema šanse!" Izašla je sa druge strane, a slučajni prolaznik je udario Balla i odveo princezu na sigurno. Ball je ubrzo uhapšen, a princezin tjelohranitelj, šofer, i prolaznik koji je razoružao Balla, su od kraljice dobili medalje.

Osude[uredi | uredi izvor]

Godine 2001. princeza se suočila sa optužbama na sudu. Priznala je krivicu za prebrzu vožnju i platila kaznu od 400 funti. Već sljedeće godine osuđena je zbog agresivnosti svoga psa. Izjasnila se krivom po optužbi za posjedovanje agresivnog psa koji je napao dva dječaka dok su šetali parkom. Princeza je platila kaznu od 500 funti i morala poslati psa na obuku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Budući da je član kraljevske porodice, princeza Anne nema prezime. U slučaju da odluči koristiti prezime, djevojačko bi bilo Mountbatten-Windsor.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]