Bahia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bahia
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Sergipe
Alagoas
Pernambuco
Piauí
Goiás
Tocantins
Espírito Santo
Minas Gerais
Glavni grad Salvador
Površina 565,733 km2
Stanovništvo 15,203,934[1] (2015.)
Gustoća 27 /km2 
Vlada
 - Guverner Jerônimo Rodrigues
Vremenska zona BRT UTC-3
Poštanski broj 40000-000 to 48990-000
Kod BR-BA
Veb-sajt: www.bahia.ba.gov.br/

Bahia je jedna od 26 administrativnih jedinica prvog nivoa u Brazilu. Glavni i najveći grad države je Salvador.

Prostire se na površini od 565.733 km2 a prema procjeni iz 2015. godine u ovoj provinciji je živjelo 15.203.934 stanovnika. Četvrta je najmnogoljudnija savezna država Brazila (poslije São Paulo, Minas Gerais i Rio de Janeiro) i peta najveća po površini. Gustina naseljenosti iznosi 27 stanovnik/km2.

Nekada monarhija kojom je dominirala poljoprivreda i robovlasnički sistem, Bahia je danas glavni proizvodni centar kojom već tri zadnja mandata vlada Radnička partija.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Bahia na istoku izlazi na Atlantski okean, sa svojim zalivom Svih Svetih koji je najveći u Brazilu. Na sjeveru graniči sa saveznim državama Sergipe, Alagoas, Pernambuco i Piauí, na zapadu sa državama Goiás i Tocantins te na jugu sa Espírito Santo i Minas Gerais.

Od zapada ka istoku, država je ispresjecana mnogim rijekama od kojih je najvažnija São Francisco, koja izvire u Minas Geraisu i prolazi zapadnim dijelom države Bahia prije njenog ušća u Atlantski okean, između Sergipea i Alagoasa. Nekada plovna za parobrode sa lopaticama, danas je rijeka plovna samo za manje brodove ali je još uvijek od vitalnog značaja za sušni zapadni dio države koji kontinuirano snabdijeva vodom u toku sezone, kada mnoge druge manje rijeke presuše.

Sobradinho brana izgrađena na rijeci São Francisco stvara jednu od najvećih akumulacija vode na svijetu. Od drugih velikih hidroelektrana tu su i Paulo Afonso hidroelektrični kompleks i Itaparica ili Brana Luiz Gonzaga.

Bahia se sastoji od geografskih područja: Atlantske šume, primorske regije (Reconcavo), koja se prostire od zaliva Svih Svetih i Planalta, koji uključuje i regiju Sertão u Bahijskoj unutrašnjosti.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]