Bijela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bijela
 
Koordinate boje
Heks. zapis#FFFFFF
RGBB  (rgb)(255, 255, 255)
CMYKH   (c, m, y, k)(0, 0, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(-°, 0%, 100%)
IzvorPo definiciji
B: Normalizirano na [0–255] (bajtova)
H: Normalizirano na [0–100] (stotina)

Bijela boja je kombinacija svih boja vidljivog dijela spektra. Može se miješati sa svim ostalim bojama i tako dolazi do mnogih nijansi boja.

Bijela je najsvjetlija boja i ahromatska je (bez nijanse). To je boja predmeta kao što su snijeg, kreda i mlijeko, a suprotna je crnoj. Bijeli objekti u potpunosti reflektiraju i raspršuju sve vidljive valne dužine svjetlosti. Bijelo na televizijskim i kompjuterskim ekranima stvara mješavina crvene, plave i zelene svjetlosti. Bijela boja se može dati bijelim pigmentima, posebno titan dioksidom.

U starom Egiptu i starom Rimu, svećenice su nosile bijelo kao simbol čistoće, a Rimljani su nosili bijele toge kao simbol građanstva. U srednjem vijeku i renesansi bijeli jednorog je simbolizirao čednost, a bijelo jagnje žrtvu i čistoću. Bila je to kraljevska boja francuskih kraljeva i monarhističkog pokreta koji se suprotstavljao boljševicima tokom Ruskog građanskog rata (1917-1922). Grčki i rimski hramovi bili su obloženi bijelim mramorom, a počevši od 18. stoljeća, s pojavom neoklasične arhitekture, bijela je postala najčešća boja novih crkava, kapitola i drugih vladinih zgrada, posebno u Sjedinjenim Državama. Takođe je bio naširoko korišćen u modernoj arhitekturi 20. veka kao simbol modernosti i jednostavnosti.

Prema istraživanjima u Evropi i Sjedinjenim Državama, bijela je boja koja se najčešće povezuje sa savršenstvom, dobrom, poštenjem, čistoćom, početkom, novim, neutralnošću i preciznošću. Bijela je važna boja za gotovo sve svjetske religije. Papa, poglavar Rimokatoličke crkve, nosi bijelo od 1566. godine, kao simbol čistoće i požrtvovnosti. U islamu i u šintoističkoj religiji Japana, nose ga hodočasnici. U zapadnim kulturama iu Japanu, bijela je najčešća boja za vjenčanice, simbolizirajući čistoću i nevinost. U mnogim azijskim kulturama, bijela je i boja žalosti.

Označava čistoću i nevinost.

U mnogim zapadnim zemljama ova boja je simbol vjenčanja, dok bi je u Istočnjačkim zemljama opisali kao boju tuge i pogreba.