Boleslav II, kralj Poljske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Boleslav II
Knez Poljske
Vladavina1058. - 1076.
PrethodnikKazimir I
NasljednikOn kao kralj Poljske
Kralj Poljske
Vladavina1076. - 1079.
PrethodnikOn kao knez Poljske
NasljednikVladislav I
SupružnikViszeslava Sviatoslavna
DjecaMieszko Boleslawowic
DinastijaPjast
OtacKazimir I, knez Poljske
MajkaMarija Dobroniega
Rođenje1041.
Smrt3. april 1082. (u 41. godini)
Mjesto sahraneSamostan Ossiach

Boleslav II (poljski: Bolesław II; 1041. - 3. april 1082.), poznatiji kao Boleslav Velikodušni, je bio knez Poljske od 1058. do 1076. godine i treći kralj Poljske od 1076. do 1079. godine. Bio je najstariji sin kneza Kazimira I i njegove supruge Marije Dobroniege. Smatra se jednim od najsposobnijih vladara dinastije Pjast. Godine 1075. ponovo je uspostavio nadbiskupiju Gniezno i osnovao biskupiju Plock. Zatim je uspostavio benediktinske samostane u Mogilnu, Lubinu i Vroclavu. Prema hroničaru Gallusu Anonymusu, tokom njegove vladavine zvali su ga Velikodušni (poljski: Szczodry), zbog toga što je osnovao mnoge crkve i manastire širom Poljske.

Boleslav II je bio prvi poljski monarh koji je kovao svoj vlastiti novac u dovoljno velikoj količini da ga je mijenjao stranim kovanicama. Osnovao je kraljevske kovanice u Krakovu i Vroclavu reformišući time kovanice koje su donijele značajne prihode u kraljevsku blagajnu. Svi ovi napori su imali ogroman utjecaj na ekonomski i kulturni razvoj zemlje. Godine 1079. osudio je na smrt biskupa Krakova Stanislasa što je izazvalo pobunu plemića. Pobjegao je u Ugarsku gdje je umro 1082. godine. Naslijedio ga je brat Vladislav I.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Knez Poljske[uredi | uredi izvor]

Nakon smrti Kazimira I 1058. godine, Boleslav II je, kao najstariji sin, naslijedio Velikopoljsku, Malopoljsku, Mazoviju, Pomeraniju i Šlesku. Njegova mlađa braća Vladislav i Mješko su postali guverneri preostalih provincija. Međutim, Mješko je umro relativno mlad 1065. godine, nakon čega je njegova zemlja došla u posjed Boleslava II. Pošto mu je otac ostavio stabilnu zemlju, Boleslav II je nastavio njegovu vanjsku politiku sklapanja saveza sa drugim carstvima kako bi savladao veliko Sveto rimsko carstvo na zapadu. Zbog toga je 1060. godine intervenisao u Ugarskoj kako bi pomogao svom stricu Beli I u sukobu sa njegovim nećakom Salomonom, kojeg je podržavao Henrik IV, car Svetog rimskog carstva. Kao rezultat toga, Bela I je 1060. godine došao na vlast.

U Ugarskoj, Boleslav II je vodio politiku saradnje sa anti-carskom frakcijom, što mu je omogućilo da stekne političku nezavisnost i saveznika u borbi protiv Bohemije. Zbog toga je započeo sukob sa vojvodom Vratislavom II odbivši da mu plati godišnju rentu za Šlesku podstićući češko plemstvo na pobunu. Nakon toga je opkolio grad Hradec na Moravici 1063. godine, ali je bio poražen i morao je da se povuče. Na kraju, odnosi sa Vratislavom II su riješeni time što se Vratislav II oženio princezom Svietoslavom, sestrom Boleslava II.