Dakar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dakar
Ndakaaru
Grad
Pogled na grad
Država  Senegal
Regija Dakar
Nadmorska visina 22 m
Površina 83 km2
Stanovništvo 1,146,053 (2013)
 - Metro 2,452,656
Vremenska zona UTC+0
Panorama Dakara
Prizor iz Dakarskog zaljeva
Nacionalna skupština
Velika džamija u Dakaru
Četvrt Kermel
Prizor iz svakodnevnice

Dakar je glavni grad Senegala, smješten je na poluostrvu Cape Verde (Zeleni rt), na Atlantskoj obali zemlje. Njegov položaj, na zapadnom kraju Afrike (ustvari, on je najzapadniji afrički grad), daje mu prednost kao tački preko koje se odvija evropska i trans-atlantska trgovina s Afrikom; ova činjenica mu je pomogla da se razvije u glavnu luku u regiji.

2005. broj stanovnika metropolitan regije je bio oko 2.400.000, od kojih oko 1.000.000 živi u užem dijelu grada. Pozicija mu je 14°40'20" sjeverno i 17°25'22" zapadno.

Dakar je glavni administrativni centar Senegala, sjedište Senegalske Nacionalne Skupštine i Predsjedničke palate.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad Senegal je formiran oko francuskog utvrđenja. Osnovan je 1857. nakon što su se stanovnici premjestili s obližnjeg ostrva Gorée. Rastao je kao luka u dijelu oko željeznice za Saint-Louis (koja je bila otvorena 1885. ali se koristila samo za posebne ekskurzije). Grad je kasnije postao pomorska baza, i zamijenio je Saint-Louis te postao glavni grad Francuske Zapadne Afrike 1902.

Potom je bio glavni grad Federacije Mali koja je opstala svega godinu dana, od 1959. do 1960., nakon čega je postao glavni grad Senegala.

Od 16-tog do 19-tog vijeka, Goreé a poslije Dakar je bio glavni centar atlantske trgovine robljem. Više robova je transportovano prema Zapadnoj Hemisferi (uključujući Južnu Ameriku, Američke kolonije i Karibe) preko tog grada, nego preko bilo koje druge luke u cijeloj Africi. Fort D'Estrees na ostrvu Gorée, gdje su se robovi držali, gdje su održavane aukcije, gdje su ih smještali u brodove, je senegalska vlada pretvorila u muzej.

Administracija[uredi | uredi izvor]

Grad Dakar je komuna (poznatija i kao commune de ville), jedna od 67 komuna u Senegalu. Komuna Dakar je uspostavljena od strane francuske kolonijalne administracije 17. juna 1887. tako što je izdvojena od komune Gorée. Komuna Gorée uspostavljena 1872. je bila jedna od najstarijih oblasti (opština) uspostavljenih u zapadnjačkom stilu, u Africi (zajedno sa oblastima Alžir i Južna Afrika).

Komuna Dakar je postojala u sve od 1887. i bila je sačuvana od nove države Senegal i poslije nezavisnosti 1960., iako su njene granice bile pomjerane s vremenom. Granice joj više nisu mijenjane od 1983. Komunom vlada demokratski izabrano vijeće regije (conseil municipal) koje se bira na pet godina, i koje bira gradonačelnika. Dakar je imao 20 gradonačelnika od 1887. Prvi crni gradonačelnik je bio Blaise Diagne, od 1924. do 1934. Gradonačelnik sa najdužim stažom je bio Mamadou Diop i vladao je 18 godina, od 1984. do 2002.

Komuna Dakar je također i department (oblast), jedan od 34 departmenta u Senegalu. Ovo sliči situaciji u kojoj se nalazi Pariz u Francuskoj koji je i komuna i department. Ipak, za razliku od francuskih departmenta departmenti u Senegalu nemaju nikakvu političku moć (ne postoji njihova skupština), i oni predstavljaju samo lokalne administrativne strukture države, zadužene za brigu o nekim administrativnim uslugama kao i za kontrolu aktivnosti komuna unutar departmenta.

Department Dakar je razdijeljen na četiri dijela (arrondissements): Almadies, Grand Dakar, Parcelles Assanies (literarno značenje naziva bi bilo isušena/drenažirana parcela, i ovo je najnaseljeniji dio Dakara) i Plateau/Gorée (predgrađe Dakara).

1996. velika reforma administrativne i političke podjele Senegala je izglasana od strane Parlamenta. Komuna Dakar, sa svojih milion stanovnika, ocijenjena je prevelikom i prenaseljenom da bi mogla biti efikasno vođena kao jedna opštinska jedinica, i tako je, 30. augusta 1996. Dakar podijeljen u 19 oblasti (communes d'arrondissement). Ovim oblastima date su široke ovlasti, i po ovlastima dosta podsjećaju na prave komune države. Imaju više ovlasti nego pariske općine/oblasti i dosta podsjećaju na London i okolne gradove. Komuna Dakar je ostala nadležna nad ovim oblastima i koordinira njihove aktivnosti. Ovih 19 oblasti (communes d'arrondissement) pripadaju bilo kojem od 4 ranije navedena dijela (arrondissements) komune Dakar, i prefekti tih dijelova su zaduženi za kontrolu sebi podređenih oblasti.

Oblast (commune d'arrondissement) Dakar-Plateau (34.626 stanovnika) u dijelu (arrondissements) Plateau/Gorée, je historijsko srce grada, i najveći broj ministarstava i centara javne uprave je smješten u tom dijelu. Najgušće naseljena oblast je Médina (136.697 stanovnika), također u dijelu Plateau/Gorée. Oblast Yoff (55,995 stanovnika) u dijelu Almadies je najveća oblast. Najmanja je Île de Gorée (1,034 stanovnika), u dijelu Plateau/Gorée.

Department Dakar je jedan od četiri departmenta Dakar regije, koja predstavlja jednu od 11 senegalskih regija. Regija Dakar obuhvata grad Dakar zajedno sa predgrađima na cijelom poluostrvu Cape Verde. To je grubo gledano ista teritorija koju zauzima dakarska metropoliten area.

Od administrativnih reformi 1996. regije Senegala, koje su dotad bile samo lokalne administrativne jedinice centralizovane države, prerastaju u punopravne političke jedinice, sa svojim demokratski izabranim vijećima i regionalnim predsjednicima. Data im je široka autonomna moć, da upravljaju ekonomskim razvojem, transportom i problemima zaštite okoliša, i naravno moraju da koordiniraju taj rad sa drugim regijama.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Pažnju privlače veliki tržni centri i marketi, zatim dakarska Velika džamija (sagrađena 1964.), ostrvo Gorée, IFAN muzej zapadnoafričke kulture, plaže, Hann park koji je ujedno i dom senegalskog Zoo vrta. Dakar predstavlja i završnu tačku poznatog relija Pariz – Dakar.

Grad ima svoju luku, ali i Léopold Sédar Senghor međunarodni aerodrom. Univerzitet je osnovan 1957.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]