Dave Grohl

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dave Grohl
Rođenje (1969-01-14) 14. januar 1969 (55 godina)
Warren, Ohio, SAD

David Eric Grohl američki je rok-muzičar i tekstopisac. Mnogi ga zovu "najljubaznijim čovjekom u rocku", zahvaljujući njegovom prizemljenom i bezbrižnom karakteru. Bio je bubnjar najpoznatijeg grunge benda, Nirvane, od 1990. do 1994, kada se bend raspao nakon smrti frontmena Kurta Cobaina. Godine 1995. osnovao je bend Foo Fighters. Muzičku karijeru počeo je 1980-ih kao bubnjar nekoliko lokalnih bendova iz države Washington, od kojih je najvažniji punk-rock bend Scream.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Kao dijete, njegova porodica (otac James Grohl, majka Virginia Wendt i starija sestra Lisa) preselili su se iz Warrena (Ohio) u Springfield (Virginia). Tri godine kasnije roditelji su mu se rastali. Živio je s majkom.

S 12 godina počinje svirati gitaru, a kasnije postaje gitarist punk-rock benda Midtown. U Virginiji je pohađao Srednju školu "Thomas Jefferson", poslije se prebaco u školu Bishop Ireton u Alexandriji.

Dok je pohađao srednju školu, svirao je u nekoliko lokalnih grupa, uključijući i sastav pod imenom Freak Baby. Dok je svirao u Freak Babyju, zainteresirao se za sviranje bubnjeva. Kad je Freak Baby izbacio basista iz grupe, Grohl je odlučio svirati bubnjeve i nova grupa zvala se Mission Impossible. Nakon njenog raspada pridružio se post-punk hardrock sastavu Dain Bramage.

Scream[uredi | uredi izvor]

Sa 17 godina otišao je na audiciju da popuni mjesto bubnjara u Screamu zbog odlaska nekadašnjeg bubnjara Kenta Staxa. Kako bi mogao doći na audiciju, lagao je da ima 20 godina. Na njegovo iznenađenje, bend ga je pitao da im se pridruži. Nakon kratkog perioda prihvatio je ponudu. Prestao je pohađati školu. Sljedeće četiri godine intenzivno je putovao s bendom, snimio je i nekoliko live albuma i dva studijska, No More Censorship i Fumble, na kojem je napisao i otpjevao vokale u pjesmi "Gods Look Down".

Dok je svirao u Screamu, postao je veliki ljubitelj grupe The Melvins i uskoro se sprijateljio s bendom. Tokom 1990. tura se zaustavila na zapadnoj obali. Buzz Osbourne poveo je nekoliko svojih prijatelja (Kurta Cobaina i Krista Novoselića) da vide bend.

Nirvana[uredi | uredi izvor]

Nekoliko mjeseci kasnije Scream se neočekivano raspao nakon odlaska basista, pa je Grohl nazvao Osbournea za savjet. Znajući koliko Cobain i Novoselić vole Grohlovo sviranje bubnjeva, Osbourne je dao Novoselićev broj Grohlu. Novoselić je pozvao Grohla u Seattle, gdje je Grohl prisustvovao Nirvaninom sramotnom šouu u kojem je Dan Peters svirao bubnjeve. Grohl je kasnije otišao na audiciju za bend i uskoro im se pridružio.

Foo Fighters[uredi | uredi izvor]

Nakon Cobainove smrti osnovao je svoj bend pod nazivom Foo Fighters, s kojim je imao mnogo uspjeha i grupa i danas aktivno nastupa.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Bio je dva puta u braku. Prvo je bio oženjen fotografkinjom Jennifer Youngblood od 1993. do 1997. Nakon njihove rastave bio je u vezi s Louise Post, Melissa Auf Der Maur i Tinom Basich.

Drugi put oženio se sa Jordyn Blum u njihovom domu u Los Angelesu 15. aprila 2006. Dobili su prvo dijete, kćerku Violu Maye, 17. aprila 2009, a potom i drugu kćerku, Harper Willow.