Dolores Umbridge

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dolores Jane Umbridge
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosemišje smeđa (5.knjiga)
sijeda (6.knjiga)
VjernostMinistarstvo magije
GlumacImelda Staunton
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksa



Dolores Jane Umbridge je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru, britanske spisateljice J. K. Rowling.

Umbridgeica je vještica koja radi u Ministarstvu magije kao pomoćnica ministra magije. Prvi put se pojavila u Harry Potteru i Redu feniksa na Harryjevom suđenju zbog neovlaštene upotrebe magije. Kasnije saznajemo da je ona ustvari poslala dementore na Harryja kako bi on bio primoran služiti se magijom i tako se ogriješiti o zakon o neovlaštenoj upotrebi magije. Izgledom podsjeća na veliku žabu.

Umbridgeicu je bivši ministar magije Cornelius Fudge predložio za profesoricu Obrane od mračnih sila kad Dumbledore nije mogao naći odgovarajućeg profesora (iako je ona bila daleko od odgovarajuće).

Preuzela je mjesto profesorice, i to jedne od najomraženijih u dugoj historiji Hogwartsa. Iz nastavnog plana je skroz izbacila praktični dio o upotrebi magije u zaštiti od mračnih sila jer se bojala, kao i cijelo Ministarstvo, da Albus Dumbledore organizuje armiju učenika u Hogwartsu koji bi se borili protiv Ministarstva. Uz pomoć ministra, je polako uvodila Prosvjetne odredbe - pravila koja su branila mnoge apsurdne stvari, kao što su organizovanja grupa bez njene dozvole i razgovor sa profesorima o temama nevezanim za nastavu (kako bi zaustavila osnivanje Dumbledoreove armije i Snapeove instrukcije iz oklumencije Harryju).

Harry je nekoliko puta bio kod Umbidgeice u kazni zbog različitih izjava na njenim časovima. Ona ga je kažnjavala tako što je morao nekoliko sati pisati na papiru Ne smijem lagati i to svojom krvlju. Što je više pisao, sve mu se dublje natpis urezivao na nadlakticu. Također je tu kaznu primjenila i na Lee Jordana. Hermiona je Harryju našla lijek - esenciju koja je ublažavala bol.

Ministar joj je dodijelio status Velike inkvizitorice Hogwartsa, te je pomoću tog statusa mogla vršiti procjenu rada drugih profesora. Budući da joj se nisu svidjele nastavne metode Sybill Trelawney, niti Hagridove, ona ih je odlučila otpustiti. Dumbledore je kao zamjenu profesorici Trelawney, doveo Firenza, kentaura iz Zabranjene šume. Također je dovela aurore, kako bi se napali Hagrida, jer ga se je htjela riješiti bez puno buke. Hagrid je pobjegao sa Očnjakom, ali je zato profesorica McGonagall završila u Bolnici svetog Munga za magične ozljede i bolesti zbog nekoliko uroka koji su je pogodili, jer je htjela pomoći Hagridu.

Pomoću svojih Prosvjetnih odredbi je zabranila Harryju, Fredu i Gerogeu Weasleyu da igraju metloboj do kraja života. Zahvaljujući Marietti Edgecombe, saznala je za Dumbledoreovu armiju, te organizovala Inkvizitorski odred (sačinjen od učenika Slytherina) koji joj je pomogao u hvatanju učenika, članova Dumbledoreove armije. Zajedno sa Ministrom je htjela uhapsiti Dumbledorea, kada je on preuzeo krivicu za osnivanje D.A. Budući da ih je on sve začarao i pobjegao, Umbridgica je postala nova direktorica Hogwartsa.

Fred i George Weasley su poslije njenog imenovanja postali još gori nego prije. Stalno su pravili nerede, te tako otežavali posao novoj direktorici. Kada ih je uhvatila, oni su pobjegli na metlama, te otvorili prodavnicu svakojake opreme za izazivanje nevolja u Zakutnoj ulici. nadahnuti blizancima Weasley i ostali učenici (a i profesori) su počeli izazivati nevolje i praviti dotad neviđen nered koji je direktorica morala sama sređivati. Od zaposlenika Hogwartsa, jedino joj je argus Filch pokazivao odanost, jer mu je obečala dopustiti mučenje učenika.

Kada je Harry pokušao komunicirati sa Siriusom kroz kamin u njenom kabinetu, uhvatila ga je (zajedno sa Lunom, Hermionom, Ronom, Nevilleom i Ginny) i htjela na njemu primijeniti kletvu Cruciatus kako bi saznala s kim je htio razgovarati. Harry i Hermiona su je nadmudrili, te je odveli u šumu, kako bi joj navodno pokazali oružje pomoću kojeg Dumbledore sprema napasti Ministarstvo, a usvari su je odveli do krda kentaura. Kentauri je napadnu i zarobe, a kasnije je spasi Dumbledore. Od susreta sa kentaurima, njena kosa je prešla iz smeđe u sijedu boju.

Na posljednjoj večeri u Hogwartsu, učenici i profesori su je napali gađajući je raznim predmetima, a profesorica McGonagall je čak dala štap kućnom duhu Peevesu da udara Umbridgeicu po glavi.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi saznajemo da Dolores Umbridge još radi u Ministarstvu, a pojavila se samo na kraju knjige, na Dumbledoreovoj sahrani.