El-Ahzab

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
سورة الأحزاب
El-Ahzab
Saveznici
Prva stranica sure 'El-Ahzab
KlasifikacijaMedinska
Džuz21. i 22.
Red. br. u Kur'anu33.
Br. ajeta u suri73
Br. riječi1303
Br. slova5618

Sura El-Ahzab (arapski: سورة الأحزاب; bos.: Saveznici) je 33. Kur'ana. Sadrži 73 ajeta i objavljena je u Medini što znači da se ubraja u medinske sure.

Sura je nazvana prema terminu Ahzab (saveznici), terminu pod kojim se u Kur'anu misli na udružena plemena koja su se okupila sa ciljem borbe protiv muslimana Medine.

Karakteristike sure[uredi | uredi izvor]

Sura je medinska i odlikuje se svojom dužinom i općenito dužim ajetima. Na mnogo mjesta Allah se obraća vjernicima i posljednjem poslaniku Muhammedu a spominju se također i ehli-kitabije (sljedbenici Knjige). U suri se na više mjesta spominju stroge obaveze vjernika (farz) kao što su: namaz, post i davanje zekata kao i različiti šerijatski propisi.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Od mnogih mjesta u suri u kojima se vjernici opominju i podsjećaju na Allahovu milost, upečatljiv je primjer milosti koja je spuštena na vjernike tokom bitke na Hendeku.

O vjernici, sjetite se Allahove milosti prema vama kada su do vas vojske došle, pa smo Mi protiv njih vjetar poslali, i vojske koje vi niste vidjeli - a Allah dobro vidi šta vi radite kad su vam došle i odozgo i odozdo, kad su vam oči razrogačene bile, a duša došla do grkljana, i kad ste o Allahu svašta pomišljali.

– Sura El-Ahzab, 9. i 10. ajet[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-Ahzab Pristupljeno 03.03.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]