Emina Zečaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Emina Zečaj
Rođenje
Emina Ahmedhodžić

(1931-03-17) 17. mart 1931.
Smrt19. april 2020(2020-04-19) (89 godina)
NacionalnostBošnjakinja
ZanimanjePjevačica
Godine aktivnosti1962–2020.
Poznat(a) poPjevanju starih sevdalinki i njihovom dokumentiranju

Emina Zečaj (djevojačko: Ahmedhodžić; 17. mart 1931 – 19. april 2020)[1] bila je bosanskohercegovačka pjevačica tradicionalne narodne muzike, sevdalinke. Prema pisanju američkog muzičkog časopisa Billboard iz 2004. godine Emina Zečaj je "ikona tradicionalne bosanske muzike".[2] Jedna je od veoma zaslužnih za očuvanje tradicionalne bosanske pjesme u drugoj polovini 20. vijeka.

Biografija i muzičko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u bošnjačkoj porodici Avdije i Melče Ahmedhodžić u sarajevskom Starom Gradu[3]. Završila je srednju tekstilnu školu i medresu. Na nagovor pjevačice Slavke Petrovske izlazi i polaže audiciju na Radio Sarajevu. Audiciju su predvodili profesori muzike Beluš Jungić i Zvonimir Nevžela, a jedan od onih koji su također zaslužni za njen izlazak iz anonimnosti je poznati etnomuzikolog Cvjetko Rihtman. Na početku karijere 1960-ih godina, Emina Zečaj je pjevala uz narodni orkestar, odnosno uz pratnju harmonike Ismeta Alajbegovića Šerbe. Kasnije je dobila ponudu da pjeva uz saz, te je tako ona postala jedina pjevačica koja je pjevala izvornu sevdalinku na ovaj način. Pjevala je uz pratnju sazlija Selima Salihovića, Hašima Muharemovića, a nakon rata u Bosni i Hercegovini sa Mehmedom Gribajčevićem. Tokom svoje dugotrajne i bogate muzičke karijere, Emina Zečaj je održala mnogobrojne koncertne nastupe u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Samo nakon rata, uz sazliju Mehmeda Gribajčevića nastupala je na festivalima etno muzike u Ljubljani, Innsbrucku, Beču, Oslu i drugim gradovima.

Muzička baština[uredi | uredi izvor]

Emina Zečaj je odigrala veoma važnu ulogu u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme. Njena interpretacija i način izvođenja su građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa. Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o njoj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film pod nazivom Bosanska sevdalinka s Eminom Zečaj. Brojni naučni radovi etnomuzikologa od kojih je i naučni rad prof. dr. Ankice Petrović učinili su tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i predmetom poštovanja u svijetu. Osim stotina snimaka za arhiv nekadašnjeg Radija Sarajevo, objavila je pet singl ploča, 4 LP albuma, te četiri CD-a. Snimila je pjesme za film Gori vatra Pjera Žalice,[4] te za film Remake[5] Dine Mustafića u saradnji s Adijem Lukovcem u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje. Emina Zečaj je zaslužna za pronalazak starih sevdalinki i njihovo dokumentiranje, što je čini značajnom sakupljačicom narodnog blaga u Bosni i Hercegovini.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Radiosarajevo.ba. "Preminula Emina Zečaj, jedna od najvećih interpretatorki sevdalinke". Radio Sarajevo. Pristupljeno 20. 4. 2020.
  2. ^ Billboard. Nielsen Business Media, Inc. 14. 2. 2004. str. 53–. ISSN 00062510.
  3. ^ "Emina Zečaj: Priča i pjeva u emisiji Četvrtkom o kulturi | Radio Sarajevo". web.archive.org. 18. 4. 2016. Arhivirano s originala 18. 4. 2016. Pristupljeno 20. 4. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. ^ "Saša Lošić - Gori Vatra". Discogs (jezik: francuski). Pristupljeno 20. 4. 2020.
  5. ^ Remake (2003) - IMDb, pristupljeno 20. 4. 2020

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]