Fadil Redžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fadil Redžić
Rođenje (1946-12-10) 10. decembar 1946 (77 godina)
Bihać, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
InstrumentiBas-gitara
Povezani umjetniciIndexi
Lutalice

Fadil Redžić (rođen 10. decembra 1946) bosanskohercegovački je kompozitor i bivši basist sarajevske pop rock grupe Indexi.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Fadil Redžić rođen je 10. decembra 1946. godine u Bihaću. Školovao se i studirao u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek fizika, kojeg je napustio na četvrtoj godini radi profesionalnog muzičkog opredjeljenja. Nakon toga je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.[1] Tokom 80-ih godina pohađao je i Berklee College of Music u Bostonu, SAD.

Njegov brat Zoran Redžić također je bio basist i svirao je početkom 70-ih godina u grupi "Mića, Goran i Zoran" (Milić Vukašinović, Goran Bregović, Zoran Redžić), a potom u grupi Bijelo dugme.[2] U porodici Redžić još je jedan prvorazredni basist, Fadilov sin Zlatan Redžić, koji se školovao u Sjedinjenim Američkim državama na Indiana University.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Muzičku karijeru Fadil Redžić je započeo u sastavu Omladinske organizacije Centar u Sarajevu, i to kao - solo gitarist. Tek je prelaskom u grupu Lutalice Slobodana Bode Kovačevića početkom 1964. godine prešao na bas-gitaru. Kad je 1965. godine Slobodan Kovačević prešao u Indexe, vrlo brzo za njim Indexima se priključuje i Fadil Redžić. Uporedo sa sviranjem u Indexima, Fadil Redžić je do kraja 80-tih radio kao producent-urednik Muzičke produkcije RTVSA i bio član Plesnog orkestra Televizije. Fadil Redžić je dao izuzetan autorski pečat Indexima, komponirajući za grupu samostalno, a vrlo često i zajednički sa Slobodanom Kovačevićem.

Jedno vrijeme se bavio računarima u muzici, odnosno novim tehnikama snimanja zvuka. Oženio se 11. novembra 1967. godine i sa suprugom Jasnom ima sina Zlatana i kćerku Sanju. Indexe je napustio u februaru 1996. godine, kada je odlučio da se pridruži porodici koja je preselila u SAD. Zadnji njegovi nastupi s Indexima bili su na dva uzastopna koncerta u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, 2. i 3. februara 1996. godine.

Fadil Redžić danas živi u SAD-u, u Atlanti, gdje radi kao elektronski tehničar u Renova Technology Inc., na poslovima renoviranja računara. Muzikom se bavi samo iz hobija, na povremenim jazz-session okupljanjima u muzičkim klubovima u Atlanti.[2]

Izbor pjesama Fadila Redžića[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Fadil Redžić". discogs.com. Pristupljeno 26. 11. 2021.
  2. ^ a b "Bivši kompozitor i bas gitarista "Indexa" za "Dnevni avaz": Svake noći se družim sa Davorinom i Bodom". avaz.ba. Pristupljeno 26. 11. 2021.