Fibula (broš)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Germanske fibulæ, rani 5. vijek, Kunsthistorisches Museum, Beč

Fibula jeste broš ili zihernadla za pričvršćivanje odjevnih predmeta, obično na desnom ramenu.[1] Fibula se razvijala u različitim oblicima, ali sve su bile zasnovane na principu sigurnosnih zihernadli . Za razliku od većine modernih broševa, fibule nisu bile samo ukrasne; prvobitno su služile praktičnoj funkciji: pričvrstiti odjeću, poput ogrtača . U engleskom jeziku "fibula" nije riječ koja se koristi za moderni nakit, ali arheolozi, koji također koriste "broš", posebno za vrste drugačije od drevnih vrsta "zihernadli", i za tipove sa Britanskih otoka .

Postoji stotine različitih vrsta fibula. Obično se dijele na porodice koje su zasnovane na historijskim periodima, geografiji i / ili kulturi. Fibule su također podijeljene u klase koje se temelje na njihovim općim formama. Fibule su zamijenile ravne igle koje su se koristile za pričvršćivanje odjeće u neolitiku i bronzanom dobu. S druge strane, fibule su zamijenjene kao držači odjeće dugmadima u srednjem vijeku. Njihov potomak, moderna sigurnosna zihernadla, i danas je u upotrebi.

Helenistički grčki broš Braganza, 250-200 p. n. e., Britanski muzej, London

U starom Rimu i drugim mjestima gdje se koristio latinski, ista riječ označavala je i broš i kost fibule jer se smatralo da popularni oblik broševa i oblik kostiju nalikuju jedan drugom. Neke su se fibule ponekad koristile i kao zavjetni darovi za božanstva.[1]

Igla za plašt

Pravljenje[uredi | uredi izvor]

Većina fibula je napravljena od bronze (tačnije "legura bakra") ili željeza, ili oboje. Neke fibule su napravljene od plemenitih metala kao što su srebro ili zlato. Većina fibula je napravljena od samo jednog ili dva komada. Mnoge fibule su ukrašene emajlom, poludragim kamenjem, staklom, koralima ili kostima.

Fibule su bile sastavljene od četiri komponente: tijela, igle, opruge i šarke.

Rane lučne fibule.8. – 6. vijek p. n. e.
Disk fibula, emajlirana bronza, 180 -220 AD, pronađena u Tongres galo-rimskom muzeju, Tongres
Broš od pozlaćenog srebra sa Svetim Olavom u sredini sa sjekirom u lijevoj ruci. (Nacionalni muzej Danske u Kopenhagenu)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "fibula". fashionhistory. Pristupljeno 30. 3. 2019.