Franačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Franačka država
Francia
481. - 843.
Države prije:
Zapadno rimsko carstvo
Frizijska kraljevina
Germanija
Države poslije:
Zapadna Franačka
Istočna Franačka
Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Tournai (431. - 508.)
Pariz (508. - 768.)
Aachen (768. - 843.)
Službeni jezik Franački, Latinski
Državno uređenje Monarhija
Kralj
• 481. - 511.
Klovis I
• 814. - 840.
Ludovik Pobožni
Zakonodavstvo  

Franačka država (latinski: Regnum Francorum) je bila teritorija kojom su vladali Franci, zapadno germansko pleme, tokom kasne antike i ranog srednjeg vijeka. Osnovao ga je Klovis I, prvi krunisani kralj Franaka 496. godine. Najveće uspjehe Franačka država je ostvarila u 9. stoljeću tokom kontinuiranih vladavina Pipina Herstalskog, Karla Martela, Pipina Malog, Karla Velikog i Ludovika Pobožnog.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Rimski car Julijan Apostata je ponovno osnovao brodske veze na Rajni pod kontrolom Franaka tokom 355-358 i opet smirio Franke. Rim je dodijelio Francima veliki dio Galske Belgije (Gallia Belgica). Od toga trenutka Franci su postali federati Rimskog Carstva. Dozvoljeno im je naseljavanje na području carstva uz određene savezničke obveze prema carstvu. To područje gdje su se najprije naselili odgovara današnjoj Flandriji i Holandiji južno od Rajne. Nizozemski jezik koji tu danas postoji je direktan nasljednik franačkog jezika. Tako su Franci postali prvi germanski narod kojemu je dopušteno da se stalno naseli na rimskom tlu.

Od toga područja Franci su se počeli širiti, i na kraju su zauzimali većinu rimske Galije sjeverno od doline Loire i istočno od Vizigotske Akvitanije. Franci su u početku branili granice Rimskog Carstva kao saveznici. Tako su se tokom velike invazije istočnogermanskih plemena 406. koji su prešli Rajnu, borili protiv napadača koji su prešli Rajnu čiji je saveznik bio Ostrogot Teodorik Veliki. Glavna invazija barbarskih napada je prošla ipak ispod doline Loire. U području Pariza rimska vlast je postojala sve do 486, čak deceniju nakon pada cara u Ravenni, zahvaljujući savezništvu s Francima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]