Gondolin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gondolin, iz J.J.R. Tolkienove mitologije, je skriveni vilenjački grad kojeg je osnovao Turgon tokom Prvog doba. Tolkien je opisao ime grada kao sindarinsku varijantu kvenijske riječi Ondolinde, koja znači "Skrivena Stijena".[1]

Kao što je napisano u Silmarilionu, Valar Ulmo, Gospodar Voda, je u snu otkrio mjesto Tumladen doline noldorskom kralju Turgonu Mudrom. Pod božanskim vodstvom Ulmoa, Turgon odlazi iz svog kraljevstva u Nevrastu i pronalazi dolinu. Unutar Ehorijata, zapadno od Dortoniona i istočno od rijeke Sirion, ležala je ravnica sa svih strana okružena oštrim liticama, sa uskim klancem i tunelom, poznatim kao Skriveni Put, koji iz ravnice vodi ka jukozapadu.

U sredini doline se nalazilo brdo, koje se zvalo Amon Gwareth, Posmatračko Brdo. Turgen je odlučio tu osnovati svoj grad, napravljen po uzoru na grad Tirion iz Valinora kojeg je noldarski narod morao napustiti kada je otišao u egzil, koji će sa svih strana biti zaštićen planinama i skriven od Mračnog gospodara Morgota.

Turgon i njegov narod su u tajnosti izgradili Gondolin. Nakon što je gradnja završena, Turgon se sa svim svojim narodom iz Nevrasta - gotovo trećina stanovništva Noldora - kao i sa gotovo tri četvrtine sjevernih Sindara, seli u Gondolin. Izvorno ime koje je Gondolinu dao Turgon po izvorima Amon Gwaretha je Ondolindë, što na kvenijskom znači "Stijena vodene muzike". Ime je kasnije promjenjeno u svoju sindarinsku formu.

Skriveni Put je bio zaštićen sa sedam kapija, koje su bile pod stalnom stražom; prva kapija je bila drvena, druga kamena, a zatim su slijedile kapije od bronze, željeza, srebra, zlata i čelika. Grad je opstao gotovo 400 godina, dok ga Morgotu nije izdao Turgonov nećak Maeglin, nakon čega grad biva opustošen od strane armija Mračnog gospodara (Pad Gondolina).[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gondolin". Lični projekt "The Encyclopedia of Arda". Pristupljeno 17. 1. 2023.
  2. ^ "Gondolin". Tolkien Gateway (enciklopedija po wiki principu). Pristupljeno 17. 1. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]