Hajrudin Mešić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hajrudin Mešić
Rođenje (1959-01-01) 1. januar 1959.
Ugljevik, FNRJ
Smrt30. oktobar 1992(1992-10-30) (33 godine)
Nezuk, Republika Bosna i Hercegovina
NacionalnostBošnjak
PripadnostBosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
RatoviRat u BiH 1992–95.
VojskaArmija RBiH

Hajrudin Mešić zvani Hajro (1. januar 195930. oktobar 1992) bio je bosanskohercegovački borac i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hajrudin Mešić je rođen na novu godinu 1959. u selu Srednja Trnova, općina Ugljevik. U porodici Mešić, pored oca Mehe i majke Zejfe, Hajrudin je imao još brata i dvije sestre. Osmogodišnju školu završio je u Srednjoj i Donjoj Trnovi. Po završetku osnovne škole pohađao je i završio podoficirsku školu JNA u Sarajevu. Tokom službe u JNA, vanredno je završio vojnu akademiju JNA u Beogradu i dobio čin kapetana. Rat na prostoru bivše Jugoslavije ga je zatekao u činu kapetana, na službi JNA u Karlovcu u Hrvatskoj. JNA i Hrvatsku sa porodicom napušta 1991. godine i vraća se u Ugljevik, gdje ga imenuju za komandira stanice milicije u Ugljeviku. Na području Teočaka sa manjom grupom organizuje patriotske snage. Početkom rata, s obzirom da je obnašao funkciju komandira Stanice milicije u Ugljeviku i nije prihvatio lojalnost novouspostavljenoj općinskoj srpskoj vlasti, otišao je iz tog kraja. Sa grupom istomišljenika preselio se u Teočak gdje postaje komandant Teritorijalne odbrane Teočaka. 16. septembra 1992. godine formiranjem 1. teočanske, kasnije 255. slavne brdske brigade, postaje njen komandant. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Poslije ovoga 1. teočanska brigada dobija naziv brigada Hajrudin Mešić. Iza kapetana Mešića ostali su supruga Radenka, kćerka Lejla i sin Zlatko.

Odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Dobitnik je najviših ratnih odlikovanja: Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. Pored toga, posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]