Hidrofilija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer hidrofilne biljke je Vallisneria spiralis. Ženski cvjetovi privremeno dosežu površinu vode kako bi se osiguralo oprašivanje.

Hidrofilija je prilično neuobičajen oblik oprašivanja, pri kojem se polen distribuira strujom vode, posebno u rijekama i potocima.

Hidrofilne vrste spadaju u dvije kategorije:

  • (1) one koje polen distribuiraju na površinu vode. Naprimjer, muški cvijet ili polenovo zrno „Vallisneria“ oslobađaju se na površini vode, koje pasivno nose vodene struje; neki od njih na kraju stignu do ženskog cvijeta.
  • (2) one koje ga distribuiraju ispod površine, npr. morske trave u kojima ženski cvijet ostaje potopljen u vodi, a polenska zrna se otpuštaju unutar vode.[1]

Površinsko oprašivanje[uredi | uredi izvor]

Površinsko oprašivanje je češće,[2] i izgleda kao prelazna faza između oprašivanja vjetrom i prave hidrofilije. U njemu polen lebdi na površini i dopire do stigmi ženskog cvijeta kao u rodovima Hydrilla, Callitriche, Ruppia, Zostera, Elodea. Kod Vallisneria. muški cvjetovi se odvajaju i lebde na površini vode; prašnici su tako dovedeni u kontakt sa stigmama ženskih cvijetova. Površinska hidrofilija primjećena je kod nekoliko vrsta roda Potamogeton, kao i nekih morskih vrsta.[2]

Podvodno (submerzno) oprašivanje[uredi | uredi izvor]

Vrste koje pokazuju pravu podvodnu hidrofiliju uključuju rod Najas, pri čemu su polenska zrnca teža od vode, a potonućem se hvataju za stigme izuzetno jednostavnih ženskih cvjetova,[2], kao kod Posidonia australis ili Zostera marina.[3] i Hydrilla.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cox, P.A. (1988). Hydrophilous pollination. Annual Review of Ecology and Systematics. 19. str. 261–279.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. ^ a b c Chisholm 1911, str. 3
  3. ^ Cox 1988, str. 261–279. harv error: multiple targets (2×): CITEREFCox1988 (help)
  • Cox, P.A. (1988). Hydrophilous pollination. Annual Review of Ecology and Systematics. 19. str. 261–279.CS1 održavanje: ref=harv (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]