Irène Joliot-Curie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Irène Joliot-Curie
Rođenje (1897-09-12) 12. septembar 1897.
Pariz, Francuska
Smrt17. mart 1956(1956-03-17) (58 godina)
Pariz, Francuska

Irène Joliot-Curie bila je francuska hemičarka.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bila je kćerka Marie i Pierrea Curieja. Studirala je na fakultetu prirodnih nauka u Sorbonni, ali je njeno obrazovanje bilo prekinuto Prvim svjetskim ratom, tokom kojeg je radila kao sestra radiolog. Nakon rata doktorirala je prirodne nauke, istražujući alfa-zrake polonija.

Godine 1926. udala se za Frédérica Joliota (par je povezao svoja prezimena) i s njim sarađivala u istraživanju prirodne i umjetne radijacije, pretvorbe elemenata i nuklearne fizike.

Godine 1935. podijelili su Nobelovu nagradu za hemiju. Njeno istraživanje aktivnosti neutrona teških metala 1938. predstavljalo je važan korak u otkrivanju nuklearne fisije. Postala je profesor na fakultetu prirodnih nauka u Parizu 1937. godine, a 1946. direktorica Instituta za radij.

Bila je pacifistica i borila se za ženska prava te je postala članica Nacionalnog komiteta Unije žena Francuske te članica Svjetskog mirovnog vijeća (World Peace Council). Bila je predsjednica odjela za nuklearnu fiziku na Sorbonni. Godine 1936. francuska vlada imenovala ju je podsekretarkom države za naučna istraživanja i naposljetku oficirom Legije časti.

Umrla je od leukemije, koja je vjerovatno posljedica izlaganja štetnim zračenjima tokom njenog rada.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]