Islamske nauke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Islamka nauka kao cjelina je vrlo raznovrsna i bogata nauka sa svim svojim ograncima i podograncima. Izučavana je i izučava se na svim nivoima od osnovnog obrazovanja do univerzitetskog.

Tefsir[uredi | uredi izvor]

Tefsir je islamska nauka koja se bavi tumačenjem Kur'ana. U njemu se primjenjuju različite metode, ali je jedna od osnovnih kroz izučavanje svega onoga što je Muhammed, rekao o značenjima određenih sura (poglavlja Kur'ana) i ajeta (rečenica u Kur'anu) i kroz usporednu analizu istih tematskih cjelina, pošto Kur'an nije tekst poput romana u kojem postoji uvod, zaplet. već se često o istoj temi mogu pronaći različiti ajeti u različitim surama.

Hadis[uredi | uredi izvor]

Hadis je islamska nauka koja se bavi izučavanjem svega onoga što je Muhammed, uradio, rekao, šutnjom odobrio i izučavanjem svih njegovih osobina. Hadiska nauka izučava sam tekst Poslanikovog govora, ali je kod nje mnogo veći akcenat na lancu prenosilaca pojedinih hadisa - Poslanikovih izreka u cilju potvrđivanja da su te riječi zaista Poslanikove.

Kiraet[uredi | uredi izvor]

Kiraet, što na arapskom znači čitanje je islamska nauka koja se bavi tačnim i melodičnim učenjem Kur'ana - posljednje Božije objave. Pošto je Poslanik, rekao: Uljepšajte učenje Kur'ana vašim glasovima, možda je i to bio dodatni razlog da se kiraet razvije kao zasebna nauka. Sav kiraet se ipak temelji na onom znanju koje dolazi od Poslanika.

Fikh[uredi | uredi izvor]

Fikh je islamska pravna nauka, s tim da je od drugih pravnih nauka razlikuje to što ona reguliše i pravila ibadeta - islamskog obredoslovlja.

Akaid[uredi | uredi izvor]

Glavna preokupacija akaidske nauke jeste vjerovanje, tj. u koga i u što se vjeruje i na koji način. Najjednostavnije je to objasniti ako kažemo da se akaid bavi detaljnim proučavanjem imanskih šarta.

Ahlak[uredi | uredi izvor]

Ahlak je islamska nauka koja se bavi proučavanjem lijepog ponašanja i lijepih osobina. Ugrubo rečeno to je islamska etika.

Tesavvuf[uredi | uredi izvor]

Tesavvuf je praktična islamska nauka koja se bavi duhovnim odgojem čovjekove duše. Jedan od vrlo važnih termina u tesavvufu je "borba sa samim sobom" tj. sa svojim strastima i svim negativnostima u sebi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]