Ispitivanje (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ispitivanje
Izvorni naslovQ & A
RežiserSidney Lumet
Producent
Scenarist(i)Sidney Lumet
Uloge
MuzikaRuben Blades
KinematografijaAndrzej Bartkowiak Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaRegency International Pictures
DistributerTriStar Pictures
Premijera
  • 1990 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje127 min.[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet6 mil. $
Zarada11 mil. $[2]

Ispitivanje (engleski: Q & A) američki je kriminalistički film iz 1990. scenariste i režisera Sidneyja Lumeta, zasnovan na romanu sudije Vrhovnog suda New Yorka Edwina Torresa. Glavne uloge su Nick Nolte, Timothy Hutton i Armand Assante.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Mike Brennan, odlikovani detektiv njujorške policije, ima skrivenu tamnu stranu, kao i partnerstvo s određenim članovima organiziranog kriminala. Brennan ubije sitnog kriminalca portorikanca, a zatim zaprijeti svjedocima da svjedoče kako je pucao u samoodbrani. Šef odjela za ubistva okružnog tužitelja, Kevin Quinn, dodijeljuje slučaj zamjeniku okružnog tužitelja Aloysiusu Francisu Reillyju, mladom advokatu koji je u prošlosti bio policajac. Reillyjev otac bio je njujorški policajac koji je ubijen na dužnosti. Reilly uzima izjavu od Brennana, koji tvrdi da je djelovao na dojavu doušnika i da je bio prisiljen pucati u samoodbrani. Reillyja slučaj vodi do portorikanskog kriminalnog šefa, Bobbyja Texa Texadora, čija je supruga Nancy Bosch nekad bila Reillyjeva ljubav. Prekinula je njihovu vezu prije nekoliko godina nakon Reillyjeve reakcije prilikom upoznavanja njenog oca, koju je proglasila rasističkom. On je bio iznenađen što je njen otac crnac. Reilly pokušava ponovo oživjeti njihov odnos, ali ga ona odbija jer se s Bobbyjem osjećala voljenom, zaštićenom i prihvaćenom.

Reilly, zajedno s detektivima Samom "Chappieom" Chapmanom i Luisom Valentinom, sumnja u dinamiku događaja: Istraga otkrije vezu između Quinna i Brennana, dok je Brennan u potrazi za Rogerom Montalvom, jedinim svjedokom koji može promijeniti svoje svjedočenje. Brennan pokušava zaprijetiti Valentinu i zatraži da podmiti Chappiea, da mu pomogne pronaći i ušutkati Montalvoa. U međuvremenu, Bobby Tex je pozvan od mafije da odstupi, budući da im je Brennanova podrška još uvijek korisna. Bobby ipak počinje tražiti Montalvoa da ga iskoristi protiv Brennana. Istovremeno počinje gasiti poslovanje kako bi se povukao s Nancy u Portoriko.

Bobby pronalazi Montalvoa prije Brennana, i zajedno odlaze u Portoriko, gdje Bobby posjeduje vilu i jahtu. Nakon neuspješnog pokušaja mafije da ga ubije, Bobby poziva Reillyja u San Juan, jer ima važnu informaciju o slučaju. Nakon što saopšti to glavnom zamjeniku okružnog tužitelja Bloomenfeldu, odlazi na ostrvo, gdje sazna da je Quinn pod nadimkom "Skinny" u prošlosti bio dio Bobbyjeve ulične bande i sudjelovao u ubistvu člana suparničke ulične bande. Čini se da je Brennan lovio sve bivše članove bande po Quinnovim naredbama s namjerom da se izbriše Quinnova prošlost kako bi se ispunile njegove političke ambicije. Brennan je prisiljen raditi za njega, jer Quinn ima spremnu optužnicu za zloupotrebu položaja protiv njega.

U međuvremenu, Brennan pronalazi Montalvovog ljubavnika, transseksualca Josea Malpica. Nakon što presluša poruku na kojoj Montalvo otkriva svoju lokaciju ubija Malpica. Brennan pronalazi Rogera na jahti u Portoriku i prisili ga da pozove Bobbyja, a zatim ga udavi. Nakon toga presiječe cijev za gorivo čekajući da Bobby stigne. Reilly telefonskim pozivom spašava Nancy u posljednjem trenutku, ali Bobby pogine u kasnijoj eksploziji. Reilly nabavlja nalog za hapšenje Brennana, ali ga ne uspije uhvatiti na aerodromu. Vraća se u ured, ali Brennan ga čeka tamo. Brennan otkriva istinu o Reillyjevom ocu, da je uzimao mito i da je bio rasist i puca u Chappieja. Brennana tada ubije drugi policajac.

Reilly je pozvan od Quinna, koji ga obavještava da je svjestan svega, ali da će ured zataškati incident kako bi se izbjegla neugodnost u predstojećim izborima za gradonačelnika. Kada Reilly zaprijeti da će dojaviti novinama, Bloomenfeld mu govori da ima način da i to spriječi, i podsjeća ga da ured gradonačelnika može pustiti dokaze o lošem ponašanju njegovog pokojnog oca, što bi utjecalo na penziju njegove majke. Osjećajući se iznevjereno i razočarano, Reilly skrši svoj ured i podnosi ostavku. Kasnije potraži Nancy, nadajući se da će mu se vratiti, ali kad je pronađe u Portoriku, na njegova pitanja o braku odgovara šutnjom dok žali Bobbyjevu smrt.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je dobio uglavnom pozitivne kritike. Na sajtu Rotten Tomatoes ima rejting od 87%, zasnovan na 23 kritika, s prosječnom ocjenom 6,9 od 10.[3]

Roger Ebert dao je filmu 3,5 zvjezdice od 4.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Q & A | British Board of Film Classification". www.bbfc.co.uk. Pristupljeno 10. 9. 2017.
  2. ^ "Q & A (1990) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 9. 2017.
  3. ^ "Q & A". rottentomatoes.com (jezik: engleski). Pristupljeno 12. 9. 2017.
  4. ^ Ebert, Roger. "Q and A Movie Review & Film Summary (1990) | Roger Ebert". www.rogerebert.com (jezik: engleski). Pristupljeno 12. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]