Južna Afrika (regija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija Južna Afrika označena na karti Afrike:
  Južna Afrika (UN-ova subregija)
  Geografska regija
  Južnoafrička zajednica za razvoj (Southern African Development Community - SADC)

Južna Afrika predstavlja najjužniju regiju afričkog kontinenta. U zavisnosti sa kojeg aspekta se ova regija posmatra, postoje različita tumačenja njenih granica, pogotovo sa stanovišta geografije i geopolitike.

Definicija termina i upotreba[uredi | uredi izvor]

UN-ova šema geografskih regija i SACU[uredi | uredi izvor]

Prema UN-ovoj podjeli na geografske regije, ovu regiju čini sljedećih 5 država:[1]

Južnoafrička carinska unija (Southern African Customs Union - SACU), formirana 1969. godine, takođe obuhvata 5 država UN-ove subregije Južna Afrika.[2]

Članice SADC-a[uredi | uredi izvor]

Države koje čine Južnoafričku razvojnu zajednicu (SADC), osnovanu 1980. s ciljem kooperacije između država regije, su:[3]

Opća upotreba termina[uredi | uredi izvor]

Ponekad se u ovu regiju ubrajaju sljedeće države:

Geografija[uredi | uredi izvor]

Teren Južne Afrike je raznovrstan, od šumskog područja i pašnjaka do pustinje. U regiji su zastupljena i područja relativno niske nadmorske visine, koja se nalaze u priobalnim područjima kao i planinska područja.

U pogledu prirodnih resursa, regija posjeduje najveće svjetske resurse platine i elemenata iz grupe platine: hrom, vanadij, i kobalta, a poztoje i nalazišta urana, zlata, titana, željeza i dijamanata.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

U pogledu privrednih aktivnosti, ova regija se razlikuje od ostatka Afrike. Neki od glavnih izvoznih proizvoda država ove regije su: platina, dijamanti, zlato i uran. Međutim, neki su problemi su zajednički za čitav kontinent. Dok je kolonijalizam ostavio trag u pogledu razvoja tokom historije, današnje siromaštvo, korupcija, i HIV/AIDS-a su neki od najvećih faktora koji ometaju ekonomski razvoj. Potraga za ekonomskom i političkom stabilnošću je važan dio ciljeva država regije. Što se tiče ekonomske snage, Južna Afrika je daleko najrazvijenija država regije. BDP Južne Afrike je mnogo puta veći od ukupnog BDP-a svih ostalih zemalja u regiji.

Reference[uredi | uredi izvor]