Južna hemisfera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Južna hemisfera
Plakat s legendom "Ushuaia, kraj svijeta". Ushuaia u Argentini je najjužniji grad na svijetu

Južna hemisfera ili južna polutka je onaj dio Zemljine kugle koji se nalazi južno od ekvatora. Nasuprot nje nalazi se sjeverna hemisfera Astronomsko ljeto ovdje traje od decembra do februara, a zima od juna do augusta, dakle, suprotno od sjeverne hemisfere.

Na južnoj polutki nalaze se dijelovi ili u potpunosti neki od kontinenata:[1] Antarktik i Australija u potpunosti dok se na ovoj hemisferi nalazi i oko 90% Južne Amerike, oko trećina Afrike i nekoliko većih ostrva koja geografski pripadaju Aziji. Osim toga, i 4 okeana svojim pojedinim dijelom se nalaze na južnoj polutki: Indijski, Atlantski, Južni i Tihi okean kao i većina Pacifičkih ostrva.

Oko 80,9% površine južne hemisfere nalazi se pod vodom u odnosu na sjevernu hemisferu gdje je procenat vodene površine oko 60,7% zbog čega se južna hemisfera često naziva i vodenom hemisferom. Na ovoj hemisferi se nalazi 32,7% kopnene površine planete Zemlje.[2]

Osim toga, Sunce se na južnoj polutki kreće s istoka na zapad preko sjevera, a ne preko juga kao na sjevernoj.

Zahvaljujući nagibu rotacije Zemlje u odnosu na Sunce i ekliptici, ljeto na južnoj hemisferi traje od decembra do marta, a zima je od juna do septembra. 22. ili 23. septembra je jesenja ravnodnevnica (ekvinocij), a 20. ili 21. marta i proljetna ravnodnevnica. Južni pol se nalazi u centru južne hemisfere.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Oko 800 miliona stanovnika živi na južnoj hemisferi što predstavlja samo 10 do 12% ukupne populacije Zemlje koja je procjenjena na oko 7,3 milijarde stanovnika. Od ovog broja stanovnika 141 miliona živi na ostrvu Javi, najnaseljenijem ostrvu na svijetu, dok oko 200 miliona stanovnika živi u Brazilu, najvećoj državi na južnoj hemisferi. Najmnogoljudnija nacija ove hemisfere je Indonezija sa 261 miliona stanovnika (oko 30 miliona Indonežana živi sjeverno od Ekvatora, na sjevernim dijelovima ostrva Sumatra, Borneo i Sulawesi). Najčešće korišteni jezik je portugalski, nakon kojeg slijedi španski i javanski.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Hemisphere Map". WorldAtlas. Pristupljeno 13. 2. 2018.
  2. ^ Life on Earth: A - G.. 1. ABC-CLIO. 2002. str. 528. ISBN 9781576072868. Pristupljeno 13. 2. 2018.