Kibernetika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idealni model povratne veze

Kibernetika je kompleks ideja o općim zakonitostima procesa upravljanja i komunikacije unutar sistema, neovisno o njihovoj prirodi. Spomenuti procesi podrazumijevaju dobivanje, pohranjivanje, pretvaranje i prijenos informacija unutar i između sistema. Termin kibernetika je uveo Norbert Wiener na osnovu starogrčke riječi κυβερνήτης (kormilar). Stoljeće ranije je isti termin uveo Amper u kontekstu političkih nauka, ali Wienerova kibernetika podrazumijeva i društveni kontekst tehničkih pojava.[1]

Kibernetičke discipline su:

Kibernetički sistem[uredi | uredi izvor]

Kibernetički sistem je skup elemenata međusobno povezanih vezama koji djeluju jedan na drugi. Kibernetički sistem može biti biološki, društveni, tehnički (bavi se problemom upravljanja, reguliranja i obrade informacija u tehničkim sistemima).

Radni procesi sadrže tok robe i tok informacija. Proces je stabilan, ako su ta oba toka dobro sinhronizirana. Kako u sistemima automatizacije, tako i u proizvodnim procesima, nije dopustivo da se osnovni proces (tok robe ili proizvodni proces) zadržava zbog čekanja na informaciju ili druge aktivnosti podrške.

Nauka koja izučava odnose i međusobni utjecaj tokova robe i toka informacija, zove se kibernetika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Općenito
Društva
  1. ^ Wiener, Norbert (1964). Kibernetika i društvo. Beograd: Nolit.