Kill 'Em All

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kill 'Em All
Studijski album Metallike
Objavljen25. juli 1983.
ŽanrThrash metal
Trajanje51:13
IzdavačMegaforce Records
Producent(i)Paul Curcio, Johny Zazula
Hronologija albuma Metallike
Kill 'Em All
(1983)
Ride the Lightning
(1984)

Kill 'Em All jest prvi album američke thrash metal grupe Metallica, objavljen 5. jula 1983. Album je sniman samo dvije sedmice, od 10. do 27. maja, s malim budžetom. Isprva je napravljeno tek 1.500 kopija albuma, no s prodanih preko tri miliona primjeraka u SAD danas ima platinastu certifikaciju u toj zemlji. Album kombinira brzinu (pjesme Motorbreath i (Anesthesia) Pulling Teeth) i snagu nekih bendova koji predstavljaju njihovu ranu inspiraciju čije su pjesme obradili. Kill 'Em All predstavlja jedna od prvih thrash metal albuma.

Postava[uredi | uredi izvor]

U početku, bend su sačinjavali James Hetfield (vokal, ritam-gitara), Lars Ulrich (bubnjevi), Ron McGovney (bas-gitara) i Dave Mustaine (gitara). Međutim, zbog loših odnosa između basiste i gitariste, McGovney napušta bend koji za zamjenu angažira Cliffa Burtona. Mustaine je također bio u lošim odnosima s Hetfieldom, pa je otpušten iz benda uoči izlaska albuma. Kao razlog je naveden Mustaineov problem sa alkoholom, drogom i agresivnošću. Zamijenio ga je Kirk Hammett, bivši član grupe Exodus i učenik Joea Satrianija, a snimanje albuma počelo je za manje od mjesec dana. Za to vrijeme Mustaine osniva Megadeth, bend koji je također imao višemilionske prodaje albuma i koji se ubraja u "Veliku četvorku" thrash metala s Metallicom, Anthraxom i Slayerom. Uprkos neslaganjima Mustaineu su zasluge na albumu priznate za četiri pjesme. Mustaine tvrdi da je zamolio bend da pjesme ne stavlja na album, što je grupa odbila. Hetfield i Ulrich porekli su ovu tvrdnju.

Naziv albuma[uredi | uredi izvor]

Bend je albumu dao naziv Metal Up Your Ass, a prednje korice albuma sastojale su se od WC šolje iz koje je izlazio bodež. Izdavačka kuća Megaforce tražila je da se ovo promijeni, na što je bend pristao. Album je preimenovan u Kill 'Em All, a na novim koricama nalazi se sjena ruke koja ispušta krvavi čekić.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. "Hit the Lights" (James Hetfield - Lars Ulrich) – 4:16
  2. "The Four Horsemen" (James Hetfield - Lars Ulrich - Dave Mustaine) – 7:11
  3. "Motorbreath" (James Hetfield) – 3:08
  4. "Jump in the Fire" (James Hetfield - Lars Ulrich - Dave Mustaine) – 4:39
  5. "(Anesthesia) Pulling Teeth" (Cliff Burton) – 4:14
  6. "Whiplash" (James Hetfield - Lars Ulrich) – 4:10
  7. "Phantom Lord" (James Hetfield - Lars Ulrich - Dave Mustaine) – 4:57
  8. "No Remorse" (James Hetfield - Lars Ulrich) – 6:26
  9. "Seek & Destroy" (James Hetfield - Lars Ulrich) – 6:53
  10. "Metal Militia" (James Hetfield - Lars Ulrich - Dave Mustaine) – 5:10