Kirk Hammett

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kirk Hammett
Osnovne informacije
ŽanroviHeavy metal, Thrash Metal, Speed Metal
ZanimanjeMuzičar, tekstopisac
Instrumentigitara, bas, sitara
Karijera1979 - danas
IzdavačiWarner Bros.
Elektra
Megaforce
Vertigo
Povezani umjetniciMetallica
Veb-sajtwww.metallica.com/

Kirk Lee Hammett (rođen 18. novembra 1962.) je američki muzičar koji je vodeći gitarista heavy metal benda Metallica od 1983 godine.Hammett je 2003 godine rangiran na 11. mjestu Rolling Stone-ove liste 100 najboljih gitarista svih vremena.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rani život[uredi | uredi izvor]

Hammett je rođen 18. novembra 1962. u San Franciscu u Kaliforniji, a odrastao je u gradu El Sobrante. On je sin Teofile "Chefela" (rođene Oyao) i Dennisa L. Hammetta (trgovački pomorac). Majka mu je filipinskog porijekla, otac mu je bio engleskog, njemačkog, škotskog i irskog porijekla. Pohađao je srednju školu De Anza u Richmondu u Kaliforniji. Dok je pohađao srednju školu De Anza, upoznao je Lesa Claypoola iz Primusa i ostali su bliski prijatelji. Hammett ima dobro poznatu strast prema horor filmovima koja seže u kasne šezdesete. Nakon što je u petoj godini uganuo ruku u tučnjavi sa sestrom, Hammetta su roditelji smjestili pred televizor. U to je vrijeme prvi put gledao Dan Trifida. Nakon toga, Hammetta su privukle figure Frankensteina njegovog brata, te je ubrzo počeo trošiti svoj novac od mlijeka na horor časopise. Veći dio sljedeće decenije, Hammett je duboko zaronio u horor scene. Hammett je počeo pokazivati ​​interesovanje za muziku nakon što je poslušao opsežnu kolekciju ploča svog brata Ricka (koja je uključivala Jimija Hendrixa, Led Zeppelin i UFO). Počeo je prodavati svoje horor časopise kako bi kupio muzičke ploče, što ga je dovelo do toga da u dobi od petnaest godina pravilno uhvati gitaru. Hammettova prva gitara bila je (prema njegovim vlastitim riječima) "potpuno neglamurozna" specijalna iz kataloga Montgomery Ward, koja je bila popraćena kutijom za cipele (s 4-inčnim zvučnikom) za pojačalo. Nakon što je kupio primerak Fender Stratocastera iz 1978., Hammett je pokušao prilagoditi svoj zvuk različitim dionicama gitare, prije nego što je na kraju kupio Gibson Flying V iz 1974.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Exodus (1979–1983)[uredi | uredi izvor]

Hammettovi muzički interesi poslije su ga odveli u novonastali thrash metal žanr. Godine 1979. osnovao je bend Exodus u dobi od šesnaest godina, zajedno s pjevačem Paulom Baloffom, gitaristom Timom Agnellom, basistom Geoffom Andrewsom i bubnjarom Tomom Huntingom. Hammett je nazvao Exodus prema istoimenom romanu Leona Urisa i svirao je na demo-u benda iz 1982. i njegovom nasljedniku Die By His Hand iz 1983. Exodus je bio uticajan bend u Bay Area thrash pokretu.

Metallica (1983–danas)[uredi | uredi izvor]

Godine 1983. Metallica je otputovala na istočnu obalu kako bi snimila svoj debi album, Kill 'Em All. Zbog zlouporabe supstanci i nasilnih tendencija glavnog gitarista Davea Mustainea, dobio je otkaz nedugo nakon njihovog dolaska, da bi na kraju osnovao bend Megadeth. Hammett je primio telefonski poziv od Metallice 1. aprila i odletio je u New York na audiciju 11. aprila, istog dana kada je Mustaine otpušten. Pjevač/gitarist James Hetfield rekao je: "Prva pjesma koju smo svirali bila je "Seek and Destroy", a Kirk je izveo ovaj solo, i bilo je kao... da će stvari biti u redu!". Hammett je odmah pozvan da se pridruži bendu.

Hammett je napisao niz rifova za Metallicu od Ride the Lightning (drugi album benda). Jedan od njegovih rifova korišten je u pjesmi "Enter Sandman" - koja je kasnije postala jedna od najpopularnijih pjesama Metallice. Bila je to prva pjesma i prvi singl na istoimenom albumu benda (također poznatom kao The Black Album), te je bila rangirana na 399. mjestu Rolling Stoneove liste 500 najboljih pjesama svih vremena. Most za "Creeping Death" originalno je bio Exodus riff koji je Hammett ponio sa sobom u Metallicu.

Godine 1986., tokom europskog dijela njihove turneje za podršku Master of Puppets, grupa se posvađala oko rasporeda spavanja u autobusu za turneju. O ishodu spora odlučilo je izvlačenje karata koje je osvojio Cliff Burton birajući asa pik. Nakon što je izvlačenje završeno, Burton je pogledao Hammetta i rekao "Želim tvoj krevet", na što je Hammett pristao, rekavši da bi ipak mogao bolje spavati u prednjem dijelu autobusa. U ranim jutarnjim satima idućeg jutra autobus turneje Metallice skliznuo je s ceste i prevrnuo se u Švedskoj. Burton je bačen kroz prozor autobusa, koji je pao na Burtona i potom ga ubio. Hammett je u intervjuu izjavio da je jednom pomislio da je lako mogao biti ubijen umjesto njega, budući da je Burton spavao u krevetu koji se smatrao Hammettovim. Kirkovim vlastitim riječima: "Znate da do danas samo mislim, mogao sam biti ja ili nisam mogao biti ja, ali ... nikad me nije napustilo do danas."

Između završetka turneje (i promocije) Black Albuma i početka turneje za promociju Loada, studirao je na Državnom sveučilištu San Francisco, fokusirajući se na film i azijsku umjetnost. Hammett je otprilike u to vrijeme prošao kroz "blues razdoblje" - koje je imalo utjecaja na Metallicine albume Load i Reload. Također je počeo slušati mnogo jazz glazbe. Hammett je opisao ovo razdoblje svog života kao "veliko obrazovanje", jer je bio u mogućnosti otkriti gdje su svi njegovi vlastiti rock utjecaji dobili svoje vlastite gitarske likove. Međutim, iako je jazz glazba imala dubok utjecaj na njegove vještine improvizacije i solaže, Hammett je smatrao da je preduboko zašao u žanr. Od Death Magnetica, Hammett se vratio "prvenstveno" metal gitaristu, no neki od njegovih uticaja na jazz i blues glazbu i dalje ostaju. Hammett je želio imati gitarističke solaže na albumu Metallice iz 2003, St. Anger, ali bubnjar Lars Ulrich i producent Bob Rock smatrali su da solaže ne zvuče dobro u pjesmama. Kasnije je i sam priznao: "Pokušali smo staviti solaže, ali su zvučale kao naknadna misao pa smo ih izostavili". Snimanje za St. Anger zaustavljeno je 2001. kako bi frontmen Metallice James Hetfield mogao otići na odvikavanje zbog zlouporabe alkohola. Zbog napetosti unutar benda (koje su dobro dokumentirane u dokumentarcu Metallice Some Kind of Monster) u to vrijeme, Hammett je izrazio interes za rad na solo albumu. Prema Hammettu, ako je ikad radio na solo albumu, to ne bi bio "super-duty" heavy metal, i mogao bi uključivati ​​neke klasične gitariste. Kad su ga pitali o iskustvima snimanja St. Angera, Hammett je rekao:

Iskreno, bio sam spreman početi raditi na solo albumu. Imao sam hrpu muzike na kojoj sam sjedio. Namjeravao sam zamoliti Larsa [bubnjara Metallice] da svira bubnjeve.

Dana 4. aprila 2009, Hammett je zajedno s kolegama iz Metallice, Larsom Ulrichom, Jamesom Hetfieldom i Robertom Trujillom te bivšim kolegama iz Metallice, Jasonom Newstedom i preminulim Cliffom Burtonom, primljen u Rock and Roll Hall of Fame. Godine 2009. Hammett je dao predgovor knjizi britanskog pisca Joela McIvera To Live is to Die: The Life and Death of Metallica's Cliff Burton.

U aprilu 2015. Hammett je priznao da je izgubio svoj telefon - koji je sadržavao 250 novih "ideja" za nadolazeće studijsko izdanje Metallice. Incident se dogodio oko šest mjeseci prije prijema (oko studenog 2014.) Telefon nije imao sigurnosnu kopiju i Hammett se sjeća samo osam od 250 "ideja" koje je imao. Na tu temu, Hammett je rekao: Za mene glazba dolazi u svako doba dana. Kad dobijem riff, ponekad je to potpuni riff i mogu ga jednostavno odsvirati i eto ga, ponekad je to pola riffa i moram ga dotjerati. Ponekad je to samo ritam ili odabir note. Ili ponekad samo nešto pjevušim u glavi. Ali može doći s bilo kojeg mjesta, a ja ga stavljam na svoj telefon i pazim da telefon ima jebenu sigurnosnu kopiju.Godine 2016. Hammett je dao predgovor knjizi autora Grega Prata German Metal Machine: Scorpions in '70s.

Dana 8. veljače 2022. najavljeno je da će Hammett objaviti produženu igru ​​pod naslovom Portals. Rečeno je da je inspirirana "klasičnom glazbom, zvučnim zapisima, horor filmovima i možda malo Enniom Morriconeom", predstava je njegov solo debi i objavljena je 23. aprila 2022.

Ostale pojave[uredi | uredi izvor]

Također se pojavio na Kichigai EP-u punk benda Septic Death. Svirao je dodatnu vodeću gitaru na naslovnoj pjesmi.Hammett se može vidjeti u pozadini u Primusovom videu "John the Fisherman" kako peca s broda Lesa Claypoola. Hammett je od djetinjstva prijatelj s Primusovim basistom i glavnim vokalom Lesom Claypoolom. Claypool je čak bio na audiciji za Metallicu nakon tragične smrti Cliffa Burtona.Hammett je svirao gitaru na pjesmi "Satan" sa zvučnim zapisom Orbital for the Spawn: The Album objavljenom u srpnju 1997.Hammett svira solo gitaru na pjesmi Pansy Division "Headbanger" koja se pojavljuje na EP-u For Those About to Suck Cock.Godine 2005. Hammett je svirao gitaru na pjesmi Carlosa Santane "Trinity" zajedno s gitaristom Robertom Randolphom. Santana je osobno zamolio Hammetta da pridonese njegovom tada nadolazećem albumu All That I Am. Hammett je prije toga radio sa Santanom 2001. na dobrotvornoj svirci uživo u San Franciscu. Metallica je također pozvala Santanu u studio dok je snimao St. Anger.Godine 2006. Hammett je sam sebe izrazio u Simpsonima ("The Mook, kuhar, žena i njezin Homer"). Također je dao razne glasove u Adult Swim showu Metalocalypse, uključujući lepezu s dva prsta ("The Curse of Dethklok"), kraljicu Danske ("Happy Dethday") i finskog barmena ("Dethtroll"). Hammett se također pojavio kao gost u epizodi Space Ghost Coast to Coast pod nazivom "Jacksonville", uz kolegu iz Metallice, Jamesa Hetfielda.Pojavio se kao gostujući gitarist na K'Naanovoj pjesmi iz 2006. "If Rap Gets Jealous" s albuma Troubadour.Nakon izvođenja seta s Metallicom u Bonnaroou u lipnju 2008, Hammett je svirao jednu pjesmu s My Morning Jacket i nekoliko pjesama s godišnjom suradnjom Superjama, koja je također uključivala Les Claypoola i članove Gogol Bordella koji su prvenstveno svirali pjesme Toma Waitsa. Hammett je jedan od glavnih likova u Guitar Hero: Metallica, zajedno s ostatkom trenutne postave Metallice. Godine 2011. Hammett se pojavio u epizodi Jon Benjamin Has a Van kao glumac i gitarist.Hammett se pojavio kao on sam, predstavljajući Kevinovu savjest, u američkoj tinejdžerskoj komediji-drami Gospodari metala iz 2022. U svibnju 2023. Hammett je nastupio na koncertima posvećenim Jeffu ​​Becku održanim u Royal Albert Hallu u Londonu, dijeleći pozornicu s Ericom Claptonom, Rodom Stewartom, Ronniejem Woodom, Billyjem Gibbonsom i Johnnyjem Deppom među ostalima.

Knjiga[uredi | uredi izvor]

Dana 1. oktobra 2012, Abrams Image je objavio Hammettovu prvu knjigu, Too Much Horror Business (zbirka fotografija koje detaljno opisuju Hammettovu životnu ljubav prema filmovima o čudovištima i horor suvenirima). Hammett je rekao da je knjiga "u osnovi" sve horor memorabilije koje je uspio skupiti u posljednjih 30 godina. U intervjuu za Guitar World, Hammett je rekao da ima tako veliku kolekciju horora i mislio je da je pravo vrijeme da je podijeli sa svima. Tvrdi uvez od 228 stranica sadrži više od 300 slika Hammettove kolekcije horora. Među tim slikama su kostimi iz filmova Bele Lugosija Bijeli zombi i Crni mačak (u kojem je također glumio Boris Karloff), originalni filmski plakati (od Nosferatua do Hellraisera), rijetke igračke s temom horora (uključujući 'Great Garloo' i ' Frankenstein Tricky Walkers'), filmske rekvizite (uključujući zombija 'Dr. Tongue' iz Dana mrtvih Georgea A. Romera), originalnu umjetnost Basila Gogosa Famous Monsters i fantastične slike Franka Frazetta. Uz slike iz Hammettove kolekcije horora, Too Much Horror Business sadrži tri razgovora s gitaristom o njegovom djetinjstvu, prirodi njegove kolekcije horora i povezanosti između Metallicine glazbe i horor filmova. U knjizi se citira Hammett koji je rekao: Ovo je moj poklon svim ostalim štreberima horora koji su poput mene.Knjiga je napravljena s velikom ljubavlju prema mnogim likovima i filmovima koji su me vodili kroz djetinjstvo, u odraslu dob i koji me i danas drže na pravom putu.

Kirk Von Hammett's Fear FestEvil[uredi | uredi izvor]

Kirk Von Hammett's Fear FestEvil je godišnja konvencija horora koju je kreirao Kirk Hammett. Prvi Fear FestEvil održan je u Regency Ballroomu u San Franciscu - tijekom trodnevnog razdoblja (od 6. do 8. februara 2014.) Hammett je bio inspiriran da stvori svoju vlastitu horor konvenciju nakon što je iskusio užitak izrade svoje "kripte" na festivalu Orion Music + More. Konvencija uključuje glazbu uživo, potpisivanje, interaktivne prikaze, prodaju, razgovore uživo i gostovanja. Na događaju 2014. gosti su bili Sara Karloff (kći glumca Borisa Karloffa), Bela G. Lugosi (sin glumca Bele Lugosija), šminker Gregory Nicotero (koji je radio na Danu mrtvih Georgea A. Romera ), glumac Tom Savini (koji je tumačio Sex Machine u filmu Od sumraka do zore i radio na mnogim filmovima Georgea A. Romera), Heather Langenkamp (koja je tumačila Nancy u filmu Wesa Cravena Noćna mora u Ulici brijestova), Kane Hodder (koji je tumačio Jasona Voorheesa u filmskom serijalu Petak 13.) i Haruo Nakajima (slavni Godzilla).

Ostali prisutni gosti bili su Hammettov bivši bend Exodus, Death Angel, Orchid, član benda Metallica Robert Trujillo, Richard Christy, Stephen Perkins, Slash i Scott Ian.Exodus je svirao na pozornici s Carcassom u petak, dok su Death Division i Orchid svirali prije Death Angela u subotu.Hammett se pridružio Exodusu i Death Angelu na pozornici na njihovim bisevima.Drugi godišnji Fear FestEvil održan je između 10. i 12. aprila 2015. u Rockbar Theatreu u San Joseu, Kalifornija. Meshuggah je predvodio događaj, dok su se High on Fire, Blues Pills, Agnostic Front i Asada Messiah također pojavili. Orchid se također drugi put pojavio na Fear FestEvilu. Dana 10. aprila, VIP osobe su mogle prisustvovati večeri i misteriju ubojstva - zajedno s Hammettom - u Winchester Mystery House.

Osobni život[uredi | uredi izvor]

Hammett se dvaput ženio. Njegov prvi brak s Rebeccom trajao je tri godine, a raskinuo je 1990, tijekom snimanja Metallice. Hammett je u braku sa svojom drugom suprugom Lani od 1998. Imaju dva sina, Angela (r. 29. septembra 2006.) i Vincenza (r. 28. juna 2008.) Živi u Sonomi, Kaliforniji i na Havajima.Osim sviranja gitare i skupljanja horor suvenira, Hammettovi hobiji uključuju čitanje stripova i surfanje.

Zloupotreba supstanci[uredi | uredi izvor]

U jednom trenutku svog života Hammett je potrošio "puno novca" na drogu. Hammett je rekao da je koristio droge jer je mislio da će biti zabavno. Tokom turneje Damaged Justice bio je ovisan o kokainu. Hammett se na kraju povukao iz ovisnosti jer se zbog kokaina osjećao depresivno, ali se tokom Load ere bolest vratila. Jedan od razloga zašto je Hammett rekao da je potrošio mnogo novca na stripove je taj što ih smatra ugodnijom i zdravijom alternativom drogama.I on je nekoliko puta popušio heroin, ali "nije mu se svidjelo".

Politika i zaštita okoliša[uredi | uredi izvor]

Iako ostali članovi Metallice ne govore javno o svojoj politici, Hammett je izrazio neslaganje s izjavama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U intervjuu za časopis Billboard u prosincu 2016. (mjesec dana nakon Trumpova izbora), Hammett je rekao da je "samo čekao da uđe u osobni Twitter rat s (Trumpom)". U istom intervjuu, Hammett je naglasio važnost borbe protiv globalnog zagrijavanja, za koju je Trump tvrdio da je prevara.

Oprema i tehnika[uredi | uredi izvor]

Hammett je poznat po stalnom snimanju dijelova svoje desne (prebiruće) ruke kako bi zaštitio svoju kožu od ogrebotina uzrokovanih njegovom upotrebom tehnika prigušivanja dlana i brzog prebiranja tijekom dugih ciklusa turneje.

Gitare[uredi | uredi izvor]

Hammettove turnejske gitare tokom godina uključivale su:

  • ESP MM-250/MM-270 "Zorlac" – Hammettov prvi instrument izrađen po narudžbi od strane ESP Guitars bio je preteča cijele KH serije. S okomitim lubanjama i prekriženim kostima za razliku od vodoravnih koji se nalaze na današnjim KH-ima, i naopako okrenutom glavom u stilu Jacksonovih gitara, što je Hammett izvorno namjeravao. Prijetnja mogućim tužbama Jackson Guitars zbog ovog modela značila je da je zauvijek povučen kao opcija trgovine po narudžbi. Kao rezultat toga, glava je promijenjena u tipičan ESP stil moderne ere, ali je okrenuta naopako, umeci su zakrenuti za 90 stupnjeva i oni su postali moderna serija KH.
  • ESP KH-2 MM-290 "Skully" – Hammettova glavna touring gitara i prvi moderni KH model. Ovaj model potpisa temelji se na modifikacijama koje je napravio na svom izvornom prilagođenom ESP modelu.
  • ESP M-II Standard – s EMG i Seymour Duncan pickupima. Hammett je ovo često koristio u studiju i uživo.
  • ESP KH-2 "Frankensteinova nevjesta" – Novo za 2009.
  • ESP KH-4 Chrome – Novo za 2009. Remake njegove bivše KH-4 gitare, s kromiranim pickguardom, kromiranim hardverom i kromiranim EMG pickupima.
  • ESP MII-NT – Novo za 2009. Dorađen je po narudžbi s okultnom grafikom.
    M-II "Boris Karloff Mummy"
  • M-II "Boris Karloff Mummy" #I – Ovo je Hammettova omiljena gitara dugi niz godina. Sadrži grafiku mumije Borisa Karloffa I za koju Hammett posjeduje prava. Neće ga objaviti ESP. Hammett ima dvije takve gitare, jednu s umetcima Horusovog oka, a drugu s umetcima hijeroglifa.
  • ESP KH-2 M-II "Ouija" – Ova gitara sadrži dvije pravopisne pogreške. Na njemu su riječi "WILLIAM FUED TALKING BOARD SET", ali bi zapravo trebalo pisati "WILLIAM FULD TALKING BOARD SET". Hammett također sada svira bijelu verziju ove gitare na turneji.
  • ESP KH-2 M-II "Greenburst" Standardni KH-2 s prilagođenim zelenim suncem završnom obradom, zelenim umetcima i zelenim logotipom.
  • ESP KH-3 Eclipse – grafika Pushead Spider. Preuzet je iz klasičnog Les Paul Jr. oblika s Floyd Rose vibratom i EMG pickupima.
Gibson Les Paul Standard
  • ESP Flying V primjerak – Cherry Red s bijelim štitnikom i zlatnim okovom. Hammett ovo koristi uživo uglavnom za pjesmu "Seek & Destroy".[60] ESP Michael Schenker Flying V[61] ESP VIPER Bariton – Koristi se za izvedbe "The Unnamed Feeling". Gibson 1968 Les Paul Custom – Uglavnom na baladama kao što su "Fade to Black" i "Welcome Home (Sanitarium)".
  • Gibson Les Paul Standard – Koristi se u pjesmama iz St. Angera.
  • Ibanez RG – Korišten tijekom američke i europske turneje Wherever We May Roam. Korišten je kao kaskaderska gitara i za obrade Deep Purplea.Jackson Randy Rhoads Model RR1T – Izrađen posebno za Hammett. Obično se ugađa jedan korak niže od standardnog ugađanja i koristi se za pjesme poput "Sad but True" i "The Memory Remains".
Teuffel Tesla
  • TC Customs Death Magnetic Flying V – korišten na svjetskoj magnetskoj turneji.[65] Teuffel Birdfish – Dizajnirao i proizveo njemački dizajner/graditelj gitara Ulrich Teuffel. Model je ograničen (proizvedeno 500 komada) i napravljen je za pojačavanje zvuka pomoću različitih magneta. Ova gitara se koristi uživo za "Juda's kiss".
  • Teuffel Tesla

Pojačala i kabineti[uredi | uredi izvor]

Tijekom Metallicine karijere, Hammett je koristio niz različitih pojačala. Za prva dva albuma koristio je Marshall pojačala i kabinete, uz povremene efekte. Za snimanje trećeg albuma Metallice, Master of Puppets (1986.), on i James Hetfield kupili su Mesa/Boogie MarkIIC+ pojačalo i koristili Mesa/Boogie Dual Rectifier glave. Čak i kada je 2007. godine prešao u Randall Amplifiers, i dalje je koristio Mesa/Boogie pojačala u svom sustavu, a to čini i dan danas. Trenutno koristi dvije dvokanalne glave s dvostrukim ispravljačem u tandemu sa svojim Randallima.

Septembra 2007., Randall Amplifiers najavio je partnerstvo s Hammettom za dizajn linije prepoznatljivih pojačala, glava, kombinacija i modula pretpojačala.

Decembra 2011. Fortin Amps je najavio da će se udružiti s Randallom kako bi pokrenuli novu liniju cijevnih pojačala temeljenih na pojačalu Fortin Meathead. Hammett trenutno koristi prototip pojačala koje je koristio za nastup Big 4 na stadionu Yankee i za sve nastupe u Indiji i Aziji, a nedavno mu je poslan drugi prototip.

  • Mesa/Boogie Rackmounted Dual Rectifier (x2)
  • Randall RM100KH Signature Model (modified version of the MTS series RM100) (x1)
  • Randall/Fortin Prototype head (x2)
  • Randall 4x12 Cabinets (x4)
  • Randall/Fortin 4x12 Cabinet

Efekti[uredi | uredi izvor]

Kako bi izbjegao probleme s oštećenjem pedala tijekom nastupa uživo, Hammett svoje efekt pedale drži u stalku zajedno sa svojim pojačalima. Njegov gitaristički tehničar kontrolira ih kroz bočnu pozornicu pedaline. Upravljač pedalom omogućuje mu promjenu između različitih efekt pedala i pojačala.

Godine 2008. Jim Dunlop počeo je raditi u partnerstvu s Hammettom na stvaranju prepoznatljive Wah-wah pedale, KH95. Hammett je rekao da je Ibanez Tube Screamer bitan dio njegovog zvuka od kad je bio tinejdžer, ali nije bio dovoljno svestran, što ga je pokrenulo u potragu za boljom pedalom. Godine 2012. suosnovao je KHDK Electronics s dizajnerom zvuka Davidom Karonom, zaposlivši Antonina Salvu kao glavnog inženjera, sa sjedištem u Pragu. Tvrtka proizvodi pedale za gitaru u Paducahu, Kentucky.Počeli su razvijati pedale i isprobavati prototipove. U rujnu 2015. tvrtka je lansirala svoju prvu seriju pedala, iznenadivši industriju.

  • TC Electronic G-Major 2 effects processor
  • Boss NS-2 Noise Suppressor
  • Dunlop KH95 Kirk Hammett Signature Crybaby
  • Ibanez Tube Screamer (Keeley modified)
  • DigiTech Whammy WH-1
  • Line 6 DL4 Delay Modeler
  • Line 6 MM4 Modulation Modeler
  • Shure UR-4D Wireless Receiver
  • GCX Audio Switcher
  • Voodoo Lab Ground Control Pro floorboard
  • DBX 1074 Quad Gate
  • MXR Eddie Van Halen Flanger
  • MXR Bass Octave Deluxe
  • DigiTech Space Station
  • ToneBone Hot British Tube Distortion

Pribor[uredi | uredi izvor]

  • Ernie Ball "Power Slinky" strings (.11-.48)
  • Jim Dunlop Dunlop Jazz III Kirk Hammett (Green, purple sparkle, black sparkle)
  • Levy Custom Straps
  • "Kirk Hammett" - branded boutique custom straps
  • Peterson Strobe 420 Tuner
  • Bridge position: EMG 81
  • Neck position: Some Guitars EMG 81 Others EMG 60 (EMG 60 usually used for clean and to match harmony sections with James Hetfield)

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Death Angel[uredi | uredi izvor]

  • Kill as One (demo) (producer)

Headbanged[uredi | uredi izvor]

  • Metal Militia (demo)

Exodus[uredi | uredi izvor]

  • 1982 Demo (1982)
  • Die by His Hand (1983, demo)
  • Tempo of the Damned (2004, writing credit on "Impaler")
  • Blood In, Blood Out (2014, guitar solo on "Salt the Wound")

Metallica[uredi | uredi izvor]

Main article: Metallica discography

  • Kill 'Em All (1983)
  • Ride the Lightning (1984)
  • Master of Puppets (1986)
  • ...And Justice for All (1988)
  • Metallica (1991)
  • Load (1996)
  • ReLoad (1997)
  • St. Anger (2003)
  • Death Magnetic (2008)
  • Hardwired... to Self-Destruct (2016)
  • 72 Seasons (2023)

Solo[uredi | uredi izvor]

  • Portals EP (2022)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Kirk Hammett koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.