Kurir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kurirska služba u Taipeiju (Tajvan) organizuje pakete za dostavu

Kurir (francuski: courrier) jest osoba ili organizacija koja dostavlja poruke, pakete ili pisma sa jednog mjesta ili na drugo mjesto.[1] Tipično, kurir pruža svoju kurirsku uslugu na osnovu komercijalnog ugovora najčešće brže od redovne poštanske službe ili van njenog sistema. Ako je riječ o više kurira u okviru neke organizacije, riječ je o kurirskoj službi.

Dok su nekad kuriri bili jedino ili glavno sredstvo za prenošenje različitih informacija, u savremenom društvu su ih zamijenile telekomunikacije, te se danas koriste isključivo za slanje najpovjerljivijih podataka.

Uz kurirske službi u okviru organa države, te diplomatske kurire, kurirske službe posjeduju i neke poslovne kompanije, ali također postoje i kurirske službe kao djeluju kao samostalne tvrtke za račun privatnih klijenata. Među njima su danas najpoznatije UPS, DHL i FedEx.

Dužnosti i funkcije[uredi | uredi izvor]

Kuriri se razlikuju od običnih poštanskih usluga po karakteristikama kao što su brzina, sigurnost, praćenje, potpis, specijalizacija i individualizacija ekspresnih usluga, te brzi rokovi isporuke, koji su opcioni za većinu svakodnevnih poštanskih usluga. Kao premium usluga, kuriri su obično skuplji od standardnih poštanskih usluga, a njihova upotreba je obično ograničena na pakete u kojima se jedna ili više ovih karakteristika smatra dovoljno važnim da opravdaju troškove.

Kurirske službe rade na svim nivoima, od unutar određenih mjesta ili gradova, do regionalnih, nacionalnih i globalnih službi. Velike kurirske kompanije uključuju DHL, DTDC, FedEx, EMS International, TNT, UPS, Indijsku poštu, J&T Express i Aramex. Oni nude usluge širom svijeta, obično preko modela čvorišta i krakova, a postoje i lokalne kurirske službe kao što su Glovo i Korpa.

Kurirske usluge koje koriste kurirski softver pružaju elektronički dokaz isporuke i detalje o elektronskom praćenju.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hikyaku (kurir ili poštar), Japan, ručno obojeni albumen otisak Felice Beato, između 1863. i 1877.
Ya-Yieh ili Yamen trkač u zapadnoj Kini, 1915

U drevnoj historiji, poruke su se dostavljale ručno korištenjem raznih metoda, uključujući trkače, golubove kućice i jahače na konjima. Prije uvođenja mehaniziranih kurirskih službi, pješački su glasnici fizički trčali kilometrima do svojih odredišta. Ksenofont je prvu upotrebu kurira pripisao perzijskom princu Kiru Mlađem.

Poznato je da je starogrčki kurir Pheidippides pretrčao 26 milja od Maratona do Atine kako bi prenio vijest o pobjedi Grka nad Perzijancima 490. prije nove ere. Trka na duge staze poznata kao maraton je nazvana po ovom.

Jezekija[uredi | uredi izvor]

Judin kralj, Hezekiah, između 200. i 400. p. n. e. kada je nekoliko kurira donijelo pisma po cijeloj zemlji Judeje i Izraela.

Anabasii[uredi | uredi izvor]

Počevši od Augustusovog vremena, stari Grci i Rimljani su koristili klasu kurira na konjima i kočijama zvanim anabasii da brzo donose poruke i naredbe sa velikih udaljenosti.[2] Reč anabasii dolazi od grčkog ἀνάβασις (anábasii, "uspon, penjanje").[3] Bili su savremenici grčkih hemeredroma, koji su svoje poruke prenosili pješke.

U rimskoj Britaniji, Rufinus je koristio anabasii, kao što je dokumentovano u memoarima Svetog Jeronima (adv. Ruffinum, l. 3. c. 1.): "Idcircone Cereales et Anabasii tui per diversas provincias cucurrerunt, ut laudes meas legerent?" ("Da li su zbog toga vaši Cereales i Anabasii kružili po mnogim provincijama, da bi čitali moje pohvale?")

Srednji vijek[uredi | uredi izvor]

U srednjem vijeku, kraljevski dvorovi su održavali svoje glasnike koji su bili plaćeni malo više od običnih radnika.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "COURIER | meaning in the Cambridge English Dictionary". dictionary.cambridge.org (jezik: engleski). Pristupljeno 21. 5. 2019.
  2. ^ "Cyclopædia, or, An universal dictionary of arts and sciences: Alguazil - anagram". digicoll.library.wisc.edu (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 3. 2017.
  3. ^ Hofmann, Johann Jacob. "Lexicon Universale: ANA-". www.uni-mannheim.de. Pristupljeno 10. 3. 2017.