Lars von Trier

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lars von Trier
Danski režiser, u Kanu 2000.
Rođenje (1956-04-30) 30. april 1956 (67 godina)
Kopenhagen, Danska

Lars von Trier (rođen kao Lars Trier, 30. aprila 1956. u Kopenhagenu, u Danskoj) je danski filmski režiser, jedan od osnivača kolektiva Dogme 95.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Lars von Trier je završio Dansku nacionalnu filmsku školu 1983. Filmovi koje je napravio tokom školovanja, Nocture i Image of Liberation (danski: Befrielsesbilleder), su dobili nagradu najboljeg filma na Minhenskom filmskom festivalu 1984. Istu nagradu je dobio i 1991. za Evropu, koji je također dobio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu, ali i na drugim festivalima.

Von Trier je režirao za televiziju film Medea (1988), koji je dobio nagradu Jean d'Arcy u Francuskoj, a Kraljevstvo (Riget, 1994) i Kraljevstvo II (Riget II, 1997), su snimljeni u danskoj državnoj bolnici. Mini serija se zove "Riget", što je sleng za bolnicu kojoj je ime "Rigshospitalet" (doslovce: Kraljevska bolnica). Treći dio serijala je zaustavljen zbog smrti jednog od glavnih glumaca, Šveđanina Ernst-Hugo Järegårda. Bazirano na Kraljevstvu snimljeno je trinaest epizoda američke verzije koje je napisao Stephen King pod nazivom Stephen King's Kingdom Hospital, ali je serija slabo prošla među gledaocima tokom 2004.

Breaking the Waves (1996) je dobio glavnu nagradu u Kanu. U filmu je glumila Emily Watson, koja je bila nominirana za nagradu najbolje glumice Oskara.

Lars von Trier je u Kanu prezentirao drugi projekat Dogme 95 filma, Idioti (danski: Idioterne)1998. Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, privukao je međunarodnu pozornost i inspirisao mnoge režisere svijeta.

2000. je von Trier imao premijeru mjuzikla Dancer in the Dark, u kojem glavnu ulogu tumači islandska pjevačica Björk. Film je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu.

2005. godine je završio Manderlay, drugi film njegove američke trilogije. U prvom filmu te trilogije, Dogville, je glumila Nicole Kidman. Neki kritičari su smatrali da je film hrabar i moćan, dok su ga drugi okarakterisali pretencioznim i naklonjenim.

Njegov sljedeći projekat će biti Dogme film The Boss of it All i biće to komedija, čija premijera bi trebala biti 2007. Posljednji film u američkoj trilogiji Wasington je planiran da bude realiziran nakon tog filma.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Von Trier je dodao "von" svom imenu nakon što su ga drugovi prozvali "von Trier".
  • Velika inspiracija mu je bio Carl Dreyer i njegov film The Night Porter.
  • Kao mnogi drugi autori, von Trier često koristi istu grupu glumaca u svojim filmovima. Neki od njih su Jean-Marc Barr, Udo Kier i Stellan Skarsgård.
  • U intervjuu 2003. sa The Age,[1] von Trier tvrdi da više ne gleda filmove, jer je njegov hard drive pun. Umjesto toga igra videoigre. On također podržava/koristi prozac i pornografiju.

Fobije[uredi | uredi izvor]

Von Trier pati od više fobija, kao npr. strah od letenja. Jedanput je rekao "u osnovi, bojim se svega u životu, osim pravljenja filmova". Većina njegovih filmova je snimljena u Danskoj ili Švedskoj, što znači da nikada nije bio u SAD-u, iako se radnja u nekim filmovima dešava tamo. Kada god je njegov film bio nominiran u Kanu, on bi se vozio autom iz Danske do Francuske i nazad.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1]