Lavovska oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lavovska oblast
Львівська область
Zastava Lavovske oblasti Grb Lavovske oblasti
Zastava Grb
Položaj Lavovske oblasti na karti
Položaj Lavovske oblasti
Država Ukrajina Ukrajina
Glavni grad Lavov
Službeni jezik ukrajinski
Upravni oblik Oblast
• Načelnik
Oleh Sinjutka
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
21833 km2
Stanovništvo
• Ukupno
2626500 
Pozivni broj +380-32
Veb-sajt www.loda.gov.ua

Lavovska oblast (uk. Львівська область) je oblast u zapadnoj Ukrajini. Prema popisu iz 2001. godine u ovoj oblasti je živjelo 2. 626 500 stanovnika.[1] Administrativno središte oblasti je Lavov. Oblast je uspostavljena 27. novembara 1939.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast ima površinu 21.800 km2 i 17. je po veličini u Ukrajini. Graniči se sa: Volinjskom oblašću, Rivanjskom oblašću, Ivano-Frankivskom oblašću, Ternopiljskom oblašću i Zakarpatskom oblašću u Ukrajini. Zapadni dio Lavovske regije čini međunarodnu granicu sa tri poljske oblasti: Krosnenki, Zamostski i Peremišlski. [2]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Geografska karta Lavovske oblasti.

Ukrajinci su najbrojniji narod u ovoj oblasti, a ima ih 2.471.000 što je 94,8% od ukupnoga stanovništva oblasti. Od nacionalnih manjina najbrojniji su Rusi 3,6%, zatim slijede Poljaci 0,7%, Jevreji 0,2%, te neznatan broj Bjelorusa 0,1% i Roma.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast je administrativno podijeljena na 7 rejona (okruga).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast je visoko razvijeno industrijsko područje specijalizirano za razne vrste industrijske proizvodnje. Jedna od od značajnih grana je proizvodnja ulja za maziva, rashladnih tečnosti i lakova, kao i mnogih drugih proizvoda. Proizvode se i raznovrsni alati za bušenje koji su razvijeni za upotrebu u metalurgiji, geologiji i industriji plina i nafte. Mašinska industrija proizvodi velika vozila i mašine kao što su: autobusi, auto dizalice i trolejbusi.

Ovo područje je pogodno za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda s više od 1,27 miliona hektara zemljišne površine koja se koristi za uzgoj stoke, proizvodnju mlijeka, mesa, lana i usjeva. Prirodni uslovi sa umjerenom klimom su savršeni za pčelarstvo, peradarstvo, uzgoj povrća i šumarstvo.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001 року". Pristupljeno 20. 5. 2016. (ukr)
  2. ^ a b "Lviv Oblast - The Pearl of Europe". ukraine.com. Pristupljeno 12. 2. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]