Luks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Luksmetar za mjerenje osvijetljenosti na radnim mjestima

Lux (simbol: lx) jest SI jedinica za osvijetljenost kojom se mjeri svjetlosni tok po jedinici površine.[1] Jednaka je jednom lumenu po kvadratnom metru. U fotometriji se ova jedinica koristi kao mjera intenziteta, kako se percipira u ljudskom oku, svjetlosti koje udaraju ili prolaze kroz površinu. Ona je analogna radiometričkoj jedinici vata po kvadratnom metru, ali sa snagom na svakoj talasnoj dužini mjerenoj prema funkciji osvijetljenosti, standardiziranom modelu ljudskoj vidnoj percepciji svjetlosti.

Objašnjenje[uredi | uredi izvor]

Osvijetljenost[uredi | uredi izvor]

Osvijetljenost je mjera koliko je mnogo svjetlosnog toka rašireno po datoj površini. Može se misliti o svjetlosnom toku (mjeri se u lumenima) kao mjeri ukupne "količine" prisutne vidljive svjetlosti i osvijetljenosti kao mjeri intenziteta osvijetljenosti površine. Data količina svjetlosti osvijetlit će površinu nejasnije ako je raširena preko veće površine, tako da je osvijetljenost (luks) inverzno proporcionalna površini kad se svjetlosni tok (lumeni) drži konstantnim.

Jedan luks jednak je jednom lumenu po metru kvadratnom:

1 lx = 1 lm/m2 = 1 cd·sr/m2

Svjetlosni tok od 1000 lumena, koncentriran na površinu od 1 m2, osvjetljava taj kvadratni metar osvijetljenošću od 1000 luksa. Ipak, istih 1000 lumena, rašireno preko 10 m2, proizvodi slabiju osvijetljenosti od samo 100 luksa.

Dostižući osvijetljenost od 500 luksa može biti moguće u kućnoj kuhinji sa jednom fluorescentnom sijalicom s izlazom od 12.000 lumena. Da bi se osvijetlio pod fabrike čija je površina desetak puta veća od površine kuhinje, potrebne su desetine takvih sijalica. Dakle, osvjetljavanje veće površine istim nivoom luksa zahtijeva veći broj lumena.

Kao kod ostalih SI jedinica, SI prefiksi mogu se koristiti i kod luksa, npr. kiloluks (klx) je 1000 luksa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ SI izvedene jedinice, Nacionalni institut za standarde i tehnologiju

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]