Marmara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija Marmara (Marmara Bölgesi)
Regija
Položaj regije Marmara unutar Turske
Država Turska
Površina 73 027,57 km2

Marmara (turski: Marmara Bölgesi) je jedna od sedam geografskih regija Turske. Između ostalih geografskih regija, Marmara je površinski najmanja regija ali ipak sa najvećim brojem stanovnika te samim time je i najgušće naseljena turska regija.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Regija se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Turske a graniči na zapadu Grčkom, na sjeveru sa Bugarskom dok sa ostalim turskim regijama graniči: na jugu sa Egejskom regijom, na istoku sa Crnomorskom regijom i na jugoistoku sa Centralnom Anadolijom.

Specifičnost regije je između ostalog i u tome u tome što se prostire na dva kontinenta; Aziji i Evropi a izlazi i na obale tri mora: Mramornog, Egejskog i Crnog.

Zauzima površinu od 73.027,57 km² a broji ukupno 22.743.453 stanovnika.[1]

Klima[uredi | uredi izvor]

Marmara regija se odlikuje klimom koja je spoj mediteranske klime i vlažne suptropske klime na obalama Egejskog mora i južnim dijelovima Mramornog mora, morske ili okeanske klime na obalama Crnog mora i vlažne kontinentalne klime koja vlada u unutrašnjosti regije. Ljeta su topla, vlažna i suho umjerena dok su zime hladne i mokre a ponekad i sniježne.

Provincije regije Marmara[uredi | uredi izvor]

Podjela regije na provincije
Podjela regije na provincije

Regija Marmara je administrativno podjeljena na 11 provincija.


Najveća provincija je Balıkesir sa površinom od 14.472,73 km2 dok je prema podacima iz 2012. godine najmnogoljudnija Provincija İstanbul sa 13.854.740 stanovnika[1] u kojoj se nalazi najmnogoljudniji turski i jedan od najmnogoljudnijih gradova svijeta, Istanbul.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]