Mesinski prolaz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Satelitski snimak Mesinskog prolaza

Mesinski prolaz (ital.: Stretto di Messina) je morski prolaz između ostrva Sicilije na zapadu i ostatka italijanskog teritorija, odnosno Apeninskog poluostrva na istoku. Prolaz je nazvan po najvećem gradu koji se nalazi na njegovim obalama, Messini. Moreuz povezuje Tirensko more na sjeveru sa Jonskim morem na jugu. Na najužem dijelu prolaz je širok oko 3,1 km, u blizini grada Messina širine je oko 5,1 km a maksimalna dubina prolaza iznosi 250 metara.

Prolaz se odlikuje jakim plimnim strujama, što rezultira jedinstvenim morskim ekosistemom. Sjeverni dio prolaza se kroz historiju povezivao s grčkim antičkim legendama o Skili i Haribdi. Sa svojim oblikom uskog grla, prolaz predstavlja važan tranzitni put za migraciju mnogih ptičjih vrsta.

Podvodni svijet[uredi | uredi izvor]

Pogled na Mesinski prolaz sa brda Pentimele, u blizini Reggio Calabria. U daljini se vidi snijegom prekriveni vulkan Etna

Usljed specifičnih hidrogeoloških uslova koji vladaju, Messinski prolaz je čudesna riznica biološke raznolikosti s mnogo endemskih vrsta. U ovim vodama postoji velika prisutnost morskih riba dubokih voda, poput ribe iglozuba koji se, zbog posebnih i neobičnih morskih struja moreuza, povremeno zorom može naći nasukan na obalama prolaza. Moreuz je također važna linija migracija mnogih vrsta riba u Sredozemnom moru.

Izgradnja Mesinskog mosta[uredi | uredi izvor]

Decenijama se u javnosti vodila rasprava o opravdanosti izgradnje mosta preko Mesinskog prolaza. 2006. godine, vlada pod vodstvom premijera Romana Prodija je otkazala projekat izgradnje mosta. Međutim, 6. marta 2009. godine, kao dio masovnog novog programa javnih radova, vlada Silvija Berlusconija je objavila da su planovi za izgradnju Mesinskog mosta u potpunosti obnovljeni obećavajući za taj projekat iznos od 1,3 milijardi eura, kao doprinos ukupno procijenjenom trošku izgradnje mosta od 6,1 milijarde eura. Planirana dužina mosta bi trebala biti 3,3 km dok bi širina iznosila 60 metara. Most bi bio viseći, sa dva stuba visine od 382 metara, svaki viši od Empire State Buildinga. Most bi sadržavao 6 saobraćajnih traka i željezničku prugu kojom bi saobraćalo do 200 vozova dnevno.

Reference[uredi | uredi izvor]