Međunarodno atomsko vrijeme

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodno atomsko vrijeme (TAI od franc.: Temps Atomiq International) jest koordinatni vremenski standard visoke preciznosti zasnovan na primjećenom protjecanju pravog vremena. Na njemu se zasniva UTC vrijeme koje se, uz odgovarajući pomak zadan za svaku vremensku zonu, koristi u civilnoj upotrebi. Na TAI vremenu se zasniva i zemaljsko vrijeme (engl.: Terrestrial time, TT) koje se koristi kod astronomskih posmatranja.

TAI i UTC su međusobno usklađeni početkom 1958. godine, a od tada se zbog usporavanja rotacije Zemlje između njih pojavljuje razlika. Prije uvođenja uvođenja prestupnih sekundi 1972. godine, razlika je iznosila 10 s, a od tada (do početka 2012. godine) je dodavanjem 24 prestupne sekunde narasla na 34 s.

Način određivanja[uredi | uredi izvor]

Međunarodno atomsko vrijeme se određuje kao prosjek (uz zadane težinske faktore) vremena koje mjeri preko 200 atomskih satova (većinom zasnovanih na ceziju) u oko 70 nacionalnih laboratorija širom svijeta.[1] Satovi se uspoređuju putem GPS signala, te od 2003. godine i putem TWSTFT metode (engl.: Two-Way Satellite Time and Frequency Transfer). Kako u izračunu učestvuje više satova, ovako određeno vrijeme je znatno stabilnije od vremena određenog ijednim pojedinačnim satom.

Laboratoriji koji učestvuju u izračunu, u stvarnom vremenu emitiraju vremenski signal koji predstavlja njihov pojedinačni izračun međunarodnog atomskog vremena, i obično ga izražavaju kao UTC, dakle pomaknut za poznati cjelobrojni iznos sekundi. Taj signal primaju ostale laboratorije i tako mogu usporediti svoj sat sa ostalim satovima. Međunarodni ured za mjere i utege naknadno računa prosječno vrijeme (uz upotrebu težinskih faktora) i mjesečno objavljuje kao „Circular T“.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "BIPM: International Atomic Time, 2012-02-11". Arhivirano s originala, 10. 1. 2011. Pristupljeno 23. 11. 2012.
  2. ^ Circular T: Supplementary data for CCTF-K001.UTC, 2012-02-11