Miladin Šobić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Miladin Šobić
Instrumentigitara
Karijera1975-1983.
IzdavačiDiskoton

Miladin Šobić je crnogorski kantautor i jedan od najvećih kantautora na prostorima bivše Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1956. u Nikšiću, gdje je i završio srednju školu. Nakon škole upisuje se na Fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period smatra se ključnim za njegovo stvaralaštvo. Pod utiskom studentskog života i velikih prijateljstava, on piše svoje najveće pjesme. 1975. objavljuje prvu pjesmu, "To sam ja", koja u to vrijeme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobija status studentske himne. Godinu kasnije, na muzičkom festivalu "Omladina 76" u Subotici osvaja 2. mjesto s pjesmom "Daj nam neba".

Nakon toga se preselio u Sarajevo, gdje je doživio vrhunac karijere. 1980. izdaje svoj prvi album "Ožiljak" za sarajevski Diskoton. S tog albuma izdvajaju se legendarna studentsko-socijalna tema "Džemper za vinograd" i najpoznatija, "Kad bi došla Marija". Na tom albumu našle su se i "Ne pokušavaj mijenjat me" te "A vrijeme ide dalje".

1982. završava album "Umjesto gluposti". Album se počinje snimati 21. februara u studiju muzičkog ateljea u Subotici, a završava se 8. marta iste godine. Pored naslovne pjesme, tu su "Đon", "Od druga do druga", "Opet krivi tip", "Svetozara Markovića 39" i druge. Održao je niz koncerata na kojima je okupio veliki broj ljudi. Uvijek se odazivao i na pozive studenata i ljudi iz manjih gradova.

U vrijeme najvećeg uspjeha doživio je porodičnu tragediju. Njegova sestra umire nakon teške bolesti. Nakon svega Šobić se povukao.

Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi", ali zbog porodične tragedije ostavlja muziku i album nikad nije izdan.[1]

30. 1. 2013. Šobić je usljed moždanog udara primljen u nikšićku Hitnu službu. Nakon ukazane pomoći hitno je prebačen na kliniku za neurohirurgiju u Klinički centar Crne Gore, gdje je operisan. Nakon operacije stabilnih je vitalnih parametara, život mu je bio u opasnosti.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Singlovi[uredi | uredi izvor]

  • "To sam ja"/"Zazvoni zvono" (1975)

Albumi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Petar Janjatović, "Ilustrovana Yu Rock enciklopedija 1960-1997"