Murat I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Murat I
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina1362 - 15. juni 1389
PrethodnikSultan Orhan
NasljednikBajazid I
SupružnikGülçiçek Hatun
Marya Thamara Hatun
Paşa Melek Hatun
Fûl-Dâne Hâtûn
DinastijaOsmanlije
OtacOrhan
MajkaHirofira Nilufer Hatun
Rođenje1326
Smrt15. juni 1389

Murat I (osmanlijski turski: مراد اول‎; 29. juni 1326 – 15. juni 1389) bio je sultan Osmanlijskog Carstva od 1362. do 1389.[1][2] Osvojio je Jedrene i preimenovao ga u Edirne koji 1362. godine postaje novi glavni grad Osmanlijskog Carstva. On je dodatno proširio Osmanlijsko Carstvo zauzimajući istočne dijelove Balkana prisiljavajući kneževe Srbije i Bugarske te Bizantijskog cara Ivana V Paleologa da mu odaju priznanje. Murat je administrativno podijelio carstvo na dvije pokrajine; Anadoliju (Mala Azija) i Rumeliju (Balkan). Njegova smrt je zaustavila širenje Osmanlijskog Carstva na zapad što je usmjerilo sve veću pažnju na bolesno Bizantijsko carstvo.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Murat I postaje sultan poslije smrti oca Orhana I 1362. godine. Sa željom da dostigne očeve uspjehe odlučuje se na daljnje ratove protiv nemoćne žrtve – bizantijskog cara, nesposobnog Ivana V. Tokom svoje vladavine njegova vojska iznenađujuće lahko 1362. godine osvaja važan bizantijski grad Adrianopole čime je umiruće Carstvo prerezano na dva dijela i uskoro postaje turska vazalna država.

Ni druge balkanske države ne prolaze puno bolje tako da Murat I osvaja Sofiju i Niš i pobjeđuje u bitkama na rijeci Marici na Kosovu gdje gubi život. Najbolji dokaz tadašnje slabosti svih balkanskih državica bio je uspjeh križarskog pohoda grofa Amedea VI od Savoje 1366. godine protiv Turske kada on oslobađa dobar dio Balkana od njihove vlasti samo da bi se poslije njegovog povratka kući sve vratilo natrag Muratu I.

Godine 1387. turska vojska je potučena od srpske u bitki kod Pločnika što je dalo hrabrost tamošnjim plemićima za novu veliku bitku, onu na Kosovu polju 1389. godine. U toj bitki, iako je Srbija dobila vojnu pomoć iz Bosne, njena vojska je katastrofalno poražena. Ipak Murat I nije uspio proslaviti svoj najveći uspjeh na bojnom polju jer ga je na prevaru ubio Miloš Obilić.

Naslijedio ga je sin Bajazid I.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - MURAD HUDAVENDIGAR". www.osmanli700.gen.tr. Pristupljeno 20. 2. 2016.
  2. ^ "Murad I | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 20. 2. 2016.