Nezavisni kandidat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nezavisni ili nestranački kandidat je političar pojedinac koji nije povezan ni sa jednom političkom strankom. Brojni su razlozi zašto se neko može kandidirati za nezavisnog kandidata.

Neki političari imaju političke stavove koji se ne poklapaju s platformama bilo koje političke stranke, pa stoga odlučuju da im se ne pridružuju. Neki neovisni političari mogu biti povezani sa strankom, možda kao bivši njeni članovi, ili imaju stavove koji joj se poklapaju, ali odlučuju ne stajati u njeno ime ili to ne mogu učiniti, jer je dotična stranka odabrala drugog kandidata. Ostali mogu pripadati ili podržavati političku stranku na nacionalnom nivou, ali smatraju da je ne bi trebali formalno predstavljati (i prema tome podlijegati njenoj politici) na drugom nivou.

U kandidaturi za javnu funkciju, nezavisni pojedinci ponekad odluče da osnuju stranku ili savez sa drugim nezavisnim, i mogu formalno registrovati svoju stranku ili savez. Primjer takvih stranaka u Bosni i Hercegovini su Savez nezavisnih socijaldemokrata, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Nezavisni blok. Čak i tamo gdje se koristi riječ "nezavisan", takvi savezi imaju puno zajedničkog sa političkom strankom, posebno ako postoji organizacija koja treba da odobri "nezavisne" kandidate.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]