Opservatorija Goldstone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svemirska opservatorija: Goldstone Deep Space Network.

Komunikacioni kompleks za istraživanje dubokog svemira Goldstone (engleski: Goldstone Deep Space Communications Complex (GDSCC)) — uobičajeno imenovan kao Opservatorija Goldstone — je lociran u pustinji Mojave, Kalifornija, SAD. Osnovan je u ljeto 1958. Sa njim upravlja korporacija ITT u ime Laboratorije za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory), i njegova glavna namjena je da komunicira sa svemirskim misijama i da ih prati.

Ona uključuje Pioneer Deep Space Station, koji je nacionalni spomenik Sjedinjenih Američkih Država od 1985.

Trenutna opservatorija je dio NASA-ine mreže "Deep Space".

"Goldstone Deep Space Communications Complex" je jedan od samo tri, u svijetu: drugi su "Madrid Deep Space Communication Complex" i "Canberra Deep Space Communication Complex".

Goldstone antene su također bile korištene kao osjetljivi radio teleskopi za razna naučna istraživanja, kao što su: mapiranje kvazara, i drugih astronomskih radio izvora, radarsko mapiranje planeta, Mjeseca, kometa i asteroida; uočavanje potencijalno opasnih kometa i asteroida, koji bi mogli udariti u Zemlju; kao i traženje interakcija neutrina ultra-visokih energija, uz korištenje velikih radio-antena.

Moguć je turistički obilazak postrojenja kompleksa i muzeja, kako za srednje škole i fakultete, tako i za zainteresovane pojedince. Geografska lokacija: 35°25′36″S (sjever) 116°53′24″Z (zapad).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]