Osteoblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Osteoblast
( grč. Osteoblast)
Osteoblasti pod optičkim mikroskopom obojeni Giemsom
Identifikatori
CodeTH H2.00.03.7.00002
THH2.00.03.7.00002
FMA66780
Anatomska terminologija
Osteoblasti (plavi) koštanu spikule (pink - na dijagonali slike).
U ovom rutinskom fiksiranju nataložio se tkivni kamenac (uklonjen iz kostiju), a osteoblasti su uvučeni i odvojeni jedni od drugih i od njihovog osnovnog matriksa.
U živoj kosti, ćelije su povezani uskim spojevima, jaznim raskrsnicama i integrirane sa osnovnim osteocitima i matrikskom (Bojenje: hemotoksilin i eozin (H&E)
Prikaz osteoblasta i osteoklasta

Osteoblasti (grč. στέον – osteon = kost + βλαστ – blast = klica) su koštane ćelije koje sintetiziraju koštani matriks, uključeni u razvoj i rast kostiju. Razvoj osteoblasta je pod uticajem različitih faktora stimulacije njihovog formiranja kao što su paratiroidni hormon i vitamin D. Oni su odgovorni za održavanje, rast i reparaciju kostiju.[1][2][3]


Histologija[uredi | uredi izvor]

Aktivnost osteoblasta

Tokom formiranja kosti, osteoblasti su raspoređeni u sloju epitelioidnih – kuboidnih ili niskih cilindričnih – ćelija. Jedra, sa jednim nukleolusom su jako razvijena, često smještena na kraju najudaljenijeg dijela ćelijske površine. Sadrže I dobro razvijen Golgijev aparata, sa brojnim mitohondrijama, uz obilan hrapavi endoplazmatski reticulum, koji daje boju intenzivno bazofilnoj citoplazmi.

Osteogeneza[uredi | uredi izvor]

Osteoblasti nastaju iz osteoprogenitornih ćelija periosta i koštane srži koji su inducirani za ćelijsku diferencijaciju putem raznih faktora rasta , posebno proteina morfogeneze kosti. Osteoprogenitorske ćelije imaju faktor Cbfa1 / Runx2. Nakon početka diferencijacije, osteoprogenitori počinju ispoljavati I niz drugih komponenti, uključujući, između ostalih, koštani kolagen, ALP, osteokalcin, osteonektin.

Ostali faktori rasta, uključujući faktor rasta fibroblasta, trombocitno-izvedeni faktor rasta, β pretvarajući faktor rasta, koji mogu promovirati podjelu osteoprogenitora i pojačanu osteogenezu.

Funkcije[uredi | uredi izvor]

Osteoblasti su specijalizirane koštane ćelije posebni proizvodi matriksa kosti koji formira kristale hidroksiapatita, koji se sastoji uglavnom od fosfata i kalcija. Osteoblasta i dalje zadržavaju sposobnost obnove sve dok su okruženi matriksom i omogućavaju održavanje stanja ćelija istog prefiksaosteocita .

Prekursor osteoblasta je osteoklast, koji ovisi o fagocitomonojedarnom sistemu. Njegova funkcija je da hidrolizira matriks u normalnom rast ukostiju kod djece, ali i da reguliza pukotine I koncentraciju kalcija i fosfata u krvi. Zato ove ćelije imaju receptore za paratormon i kalcitonin, hormone koje luči paratireoidna žlijezda i štitnjača, odnosno, međusobno antagonističke strukture u hidromineralnom ravnotežu. Osteoklasti su multijedarne ćelije koje imaju četkaste granice gdje se proizvodi alkalna fosfataza za degradaciju matriksa

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-16-8 pogrešan ISBN.
  2. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-222-6.
  3. ^ Harrison L. G. (2011): The shaping of life: The generation of biological pattern. Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-55350-6; http://books.google.com/books?id=-IPG-vg7Pr8C.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]