Otrantska vrata

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Otrantska vrata (albanski:Kanali i Otrantos; italijanski:Canale d'Otranto) predstavljaju morski prolaz koji razdvaja dva mora, Jadransko na sjeveru i Jonsko more na jugu te razdvaja Apeninsko od Balkanskog poluostrva tj. Italiju od Albanije. Otranska vrata predstavljaju ulaz u Jadransko more i jedinu pomorsku vezu sa Sredozemnim bazenom.

Njena širina kod tačke Punta Palascia, istočno od Salenta, je manje od 72 kilometara. Otranska vrata su dobila naziv po italijanskom gradu Otrantu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zalazak sunca nad albanskom Vlorom

Za vrijeme 1. svjetskog rata, tjesnac je bio od strateškog značaja. Savezničke mornarice Italije, Francuske i Velike Britanije, blokadom moreuza uglavnom sa lahkim pomorskim snagama i lahko naoružanim ribarskim plovilima, su ometale opreznu Austro-Ugarsku mornaricu držeći je u blokadi i sprečavajući njen slobodan prolaz do Sredozemnog mora, djelotvorno čuvajući je od pomorske pozornice rata.

Međutim ta taktika blokade tjesnaca se pokazala neefikasnom protiv njemačkih U-podmornica koje su operirale iz Sredozemnog mora i koje su zadavale velike muke mornarici savezničkih snaga tokom većeg perioda rata.[1]

1992. godine, Albanija i Italija su potpisale sporazum o razgraničenju unutar epikontinentalnog pojasa, te je na taj način unutar Otranskih vrata određena granica između dvije zemlje u tjesnacu.

1997. i 2004. godine, gotovo 100 ljudi je izgubilo živote pokušavajući da ilegalno pređu moreuz nakon nemira 1997. godine u Albaniji i loših ekonomskim uslova koji vladaju u toj balkanskoj državi.

U 2006. godini albanska je vlada nametnula moratorij na motorni pogon jedrilica na svim jezerima, rijekama i morima Albanije kako bi suzbila organizirani kriminal.[2] Jedini izuzetak od nametnutih pravila su plovila u državnom i stranom vlasništvu kao i ribarski brodovi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ First World War - Willmott, H.P., Dorling Kindersley, 2003, Page 186
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 7. 2011. Pristupljeno 23. 6. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)