Patuljci (Gospodar prstenova)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Patuljci: Peter Jacksonovo djelo The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

Patuljci su imaginarna rasa iz Gospodara Prstenova. Valar Aule im je stvorio tijela i oblikovao Sedam Očeva Patuljaka, ali njima je istinski život podarila Iluvatarova moć. Sedam Očeva Patuljaka su se probudili u Prvom Dobu Zvijezda, nedugo poslije buđenja Vilenjaka. Bili su žilavi, hrabri, neustrašivi i otporni, a uz to i vješti rudari i zanatlije.

Sagradili su više kraljevstava u Dobima Zvijezda: u Plavim planinama su sagradili kraljevstva Nogrod i Belegost, a u Maglenim planinama Moriju ili Kazad Dum, bilo je njihovo najslavnije kraljevstvo.

Imali su sopstveni jezik i ljubomorno su ga čuvali. Trgovali su sa Noldorima, ali između dvije rase nije bilo većeg prijateljstva. Patuljci su se također borili protiv Melkorovih podanika: Orka, Vukodlaka i drugih. Patuljci Belegosta su se hrabro pokazali u Bici Nebrojenih Suza, jer su samo oni mogli da izdrže plameni dah zlih Zmajeva. Međutim, Patuljci Nogroda su željeli Silmarile i zbog toga su opljačkali kraljevstvo kralja Tingola, Lutijeninog oca, kada su saznali da je od Melkora oteo jedan Silmaril. Laikvendi su presreli te Patuljke i pobili ih. Nakon Rata Bijesnih, kada se Belerijand raspao i pao u more, nestala su i kraljevstva Nogrod i Belegost. Preživjeli Patuljci su otišli u Moriju. U Drugom dobu sunca osnovano je kraljevstvo Vilin kovača i Patuljci su trgovali sa njima.

Kada su Noldori iskovali Prstenove Moći, Patuljci su dobili njih sedam, ali nisu učestvovali u Posljednjoj Alijansi, već su zatvorili kapije Morije za strance. U Trećem Dobu Sunca, Patuljci Morije kopali su duboko i pohlepno i tako probudili jednog Balroga. Demon je otjerao Patuljke iz Morije. Patuljci su na sjeveru osnovali kraljevstvo Erebor. Jedan dio Patuljaka je osnovao naseobinu Gvozdenih Brda. Par godina kasnije, Patuljci su osnovali kraljevstvo Sivih planina, koje su postale čuvene po Patuljačkom zlatu. Međutim, ovo je privuklo pohlepne Hladne zmajeve koji su zauzeli to kraljevstvo. Još jedan zmaj,Smaug Zlatni je obuzet pohlepom došao u Erebor i otjerao Patuljke odatle. Patuljci su postali skitački narod bez doma. U ovom periodu kralja Daina ubili su Orci. Tako se poveo rat Patuljaka i Orka. Svi Patuljci su pretraživali sjever i ubijali Orke.

Torin Hrastoštit i Gandalf su smislili plan kako da ubiju Smauga i na kraju su uspjeli uz pomoć Hobita Bilba Baginsa. Za vrijeme Rata za Prsten Patuljci su se hrabro borili protiv Sauronovih slugu. Poslije Rata za Prsten, Patuljak Gimli je osnovao kraljevstvo u pećinama Helmovog Ponora.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]