Pet prijatelja na otoku s blagom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pet prijatelja na otoku s blagom
AutorEnid Blyton
Originalni nazivFive On a Treasure Island
IlustratorBetty Maxey
Žanrdječija literatura, misterija, avantura
Vrsta djelaroman
Glavni likJulian, Dick, George, Anne i Timmy
Vrhunacsukob petorke sa lopovima

Pet prijatelja na otoku s blagom (engl. Five On a Treasure Island) je prvi u nizu romana iz dječijeg serijala Pet prijatelja, britanske spisateljice Enid Blyton. Objavljen je 1942. godine.

Roditelji odlučuju poslati dvojicu braće, Juliana i Dicka, te njihovu mlađu sestru Anne za vrijeme ljetnih praznika kod strica Quentina Kirrina i njegove žene Fanny. Kirrinovi imaju kćerku Georginu, koja se oblači i ponaša kao dječak i odaziva se isključivo na ime George.
Iako isprva nepristupačna, George se ubrzo sprijatelji sa svojim rođacima i odlučuje im otkriti nekoliko tajni. Prva je pas Timmy, kojeg krišom drži kod ribarevog sina jer joj roditelji ne dozvoljavaju da ima kućnog ljubimca. George ih takođe vodi na otok Kirrin, koji je u vlasništvu njene porodice. Stara legenda kaže da je na otoku skriveno blago, a kada oluja na površinu izbaci olupinu broda u kojoj petorka nađe čudnovatu kutiju sa mapom, oko otoka se počinju šunjati sumnjivi likovi. Stric Quentin ubrzo dobija ponudu da proda otok, što kod petorke budi sumnju da je na otoku zaista skriveno blago.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]