Queen (album)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Queen
Studijski album Queena
Objavljen13. juli 1973.
ŽanrRock
Trajanje39:09
IzdavačTrident studio
De Lane Lea Studios
Producent(i)Roy Thomas Baker, John Anthony, Queen
Hronologija albuma Queena
Queen
(1973)
Queen II
(1974)

Queen je prvi studijski album britanske rock grupe Queen izdan 13. jula 1973. godine. Sniman je u studijima De Lane Lea i Trident u kojem su u to doba snimali poznati muzičari poput The Rolling Stonesa, Eltona Johna i Davida Bowiea. Sastoji se od 10 pjesama od kojih je 5 napisao vodeći vokal Freddie Mercury. Tekst za 4 pjesme napisao je gitarist Brian May, uključujući i pjesmu ‘’Doing All Right’’ koju je napisao zajedno sa Tim Staffellom dok su bili u grupi ‘’Smile’’, dok je preostalu pjesmu sa albuma napisao bubnjar Roger Taylor. S obzirom da je "Queen" tada bila relativno nepoznata grupa morali su satima čekati da studio bude prazan kako bi mogli snimiti vlastite pjesme, te je iz tog razloga album uglavnom sniman noću što mu daje svojevrstan ugođaj i što se osjeti na njemu. Album prvijenac je presjek najboljih pjesama koje je Queen izvodio u prve dvije godine svog postojanja i više je kolekcija kompozicija nego trenutak inspiracije poput kasnijih izdanja. 6. jula 1973. godine izdan je singl Keep Yourself Alive koji se nije uspio plasirati na top-liste i koji je bio tek manji hit u Japanu. Album se na top-listi zadržao 28 sedmica te dospio na 24. mjesto.

Queen su se predstavili svojim prvijencem kao višeslojan i slojevit sastav, podjednako i muzički i tekstualno. Album je donio spoj ranog heavy metala i hard rocka sa artističkim pristupom tada dominantnog glam rocka, te elemente progresivnog i folk rocka sa višeglasnim vokalnim melodijama i produkcijski posloženim zvukom koji su postali karakteristični za sastav. Isto tako prvijenac je predstavio izvrstan vokal pjevača Freddija Mercuryja i gitarističko umijeće Briana Maya, te solidnu ritam sekciju basista Johna Deacona i bubnjara Rogera Taylora. Za singlove s albuma "Keep Yourself Alive" i "Liar" (izdan samo u SAD-u) su snimljeni promotivni filmovi koji su bili među prvim ikad napravljenim videospotovima u historiji moderne muzike.
Album je sadržavao čuvenu krilaticu Ne sintisajzeru (No synthesizers) čime se grupa htjela jasno ograditi od tada sveopće prihvaćenog instrumenta u rock muzici i time još više naglasiti vlastitu virtuoznost. Smatra se jednim od najpodcijenjenijih prvijenaca hard rock žanra i jednim od najutjecajnijih albuma heavy metala. Internetski portal "DigitalDreamDoor.com" ga je uvrstio među 100 najboljih gitarističkih albuma rocka, te među 100 najboljih debitantskih albuma.

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. "Keep Yourself Alive" (May) - 3:48
  2. "Doing All Right" (Staffel - May) - 4:09
  3. "Great King Rat" (Mercury) - 5:41
  4. "My Fairy King" (Mercury) - 4:08
  5. "Liar" (Mercury) - 6:26
  6. "The Night Comes Down" (May) - 4:23
  7. "Modern Times Rock And Roll" (Taylor) - 1:18
  8. "Son And Daughter" (May) - 3:21
  9. "Jesus" (Mercury) - 3:44
  10. "Seven Seas of Rhye" (Mercury) - 1:15

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Keep Yourself Alive[uredi | uredi izvor]

Gitarist Brian May je ovu uvodnu pjesmu napisao prije nego što se grupi pridružio basist John Deacon. Pjesma je prvi i jedini singl grupe koji se nije uspio plasirati na top-liste, ali usprkos tome postala je prvi "klasik" kojeg su redovno izvodili na svim koncertima u svojih prvih deset godina postojanja i jedna je od njihovih najžeščih i najpoznatijih kompozicija. Stihovi pjesme govore o iskustvima, problemima i životu mladih grupa na putu prema slavi i komercijalnom proboju. 1997. godine objavljena je na kompilaciji Queen Rocks, a koncertna verzija pjesme se može naći na albumima At the Beeb, Live Killers i Queen Rock Montreal. Pjesmu je obradio Yngwie Malmsteen na albumu "Dragon Attack: A Tribute To Queen" i izdao je kao singl, dok britanski heavy metal grupa Iron Maiden redovno svira njen poznati gitaristički riff tokom izvođenja svog standarda "Sanctuary" kao posvetu kompoziciji. Pjesma je uvrštena i na kompilaciji "Harley-Davidson Cycles: Road Songs Vol. 2", a 2008. godine pjesmu je "Rolling Stone" stavio na broj 31 od 100 najboljih gitarističkih pjesama.

Doing All Right[uredi | uredi izvor]

Ovo je pjesma grupe "Smile", od kojega je nastao Queen. To je prva pjesma koju je Mercury uz klavir otpjevao uživo. Prije njega pjevao ju je Tim Staffel, basist i pjevač spomenute grupe. Mercury se trudio otpjevati pjesmu na sličan način, mijenjajući tokom izvođenja pjesme način pjevanja i raspon vokala, što je postalo kasnije njegov trademark. Pjesma je preteča Queenovih melodičnih balada kojima dominira klavir i kombinira lagane dijelove sa furioznim hard rock dionicama.

Great King Rat[uredi | uredi izvor]

Jedna od žeščih i progresivnijih pjesama na albumu koja je tipičan primjer ranog zvuka grupe sa dužim solima i čestim promjenama ritma. Bila je koncertni favorit na prvim turnejama sastava gdje je bila jedna od boljih pjesama koje su izvodili u svojim ranim danima. Smatra se jednom od najboljih bubnjarskih izvedbi Roger Taylora. Živa verzija pjesme se može naći na albumu At the Beeb sa puno žešćim i konkretnijim bubnjevima. Neki dijelovi gitarističkih sola su upotrebljeni kasnije na poznatijoj pjesmi "Stone Cold Crazy" koja je objavljena 1974. godine na albumu Sheer Heart Attack.

My Fairy King[uredi | uredi izvor]

Na ovoj pjesmi se prvi put Mercury pojavljuje kao klavirist. Dio stihova kompozicije poput "Mother Mercury, look what they've done to me" su inspirisali pjevača da promjeni svoje prezime "Bulsara" u Mercury što je i napravio 1970. godine. Ovo je bila prva pjesma koju je Mercury napisao o svojem svijetu fantazije kojega je nazvao "Rhye" i po formi i strukturi smatra se jednom od preteča Bohemian Rhapsody. Dio stihova pjesme je Mercury uzeo iz djela Roberta Browninga "The Pied Piper Of Hamelin". Ovo je prva i uvodna pjesma na albumu At the Beeb.

Liar[uredi | uredi izvor]

Mercury je pjesmu napisao 1970. godine, prije nego što se grupi pridružio basist John Deacon. U februaru 1974. godine je objavljena kao drugi singl grupe u SAD-u ali se nije plasirala na top-liste. Uz "Keep Yourself Alive" najpoznatija je pjesma albuma koja je postala koncertni standard i jedan od najimpresivnijih trenutaka njihovih nastupa. Uživo je obično trajala preko osam minuta i redovno su je izvodili kao zadnju pjesmu prije izlaska na bis tokom sedamdesetih. Smatra se jednom od najboljih pjesama iz ranih dana ‘’Queena’’. U muzičkom stilu, pjesma je heavy metal sa progresivnom rock strukturom, a znamenitosti pjesme uključuju gitarski riff na tragu Jimi Hendrixa, bubnjarski intro solo i solo dionica na bas-gitari prije furioznog kraja. Ovo je također bila jedna od rijetkih Queenovih kompozicija na kojoj su koristili Hammond organ klavijature i na kojoj basist John Deacon pjeva prateće vokale. Stihovi pjesme su nadahnuti kratkom pričom iz Germanske mitologije i ličnim životnim iskustvima njenog autora, koje tematski vješto kombinira u jednu cjelinu.

The Night Comes Down[uredi | uredi izvor]

May je pjesmu napisao 1970. godine. Snimljena je u septembru 1971. godine na demo snimci kojom je grupa tražila svoj prvi angažman i ugovor, te je jedina kompozicija na albumu koja se našla nepromjenjena sa te snimke. Ovo je prva poluakustična melanholična balada Brian Maya sa jakim folk rock uticajem kakve su postale karakteristične za gitaristu Queena.

Modern Times Rock And Roll[uredi | uredi izvor]

Prva pjesma koju je napisao i otpjevao bubnjar grupe Roger Taylor sa za njega tipičnom buntovnom mladenačkom tematikom. Najbrža i najžešća pjesma na albumu koja govori o heavy rocku i pratećim stereotipima.

Son And Daughter[uredi | uredi izvor]

Hard rock pjesma Maya koju je napisao 1972. godine. Objavljena je na "B" strani singla "Keep Yourself Alive". Pjesma je bila koncertni favorit na prve dvije turneje sastava i služila je za gitaristički solo Brian Maya. Živa verzija pjesme sa spomenutim solom nalazi se na albumu At the Beeb. Kasnije je odbačena dok je solo na gitari produžen i modificiran, te je postao dio pjesme "Brighton Rock" i Mayov trademark desetominutni solo kojeg je izvodio tokom cijele svoje karijere. "Son And Daughter" je primjer najranijeg Queenovog zvuka sa izrazito blues riffom i bila je pjesma koju su na audiciji za njihovog basistu morali proći prijavljeni kandidati.

Jesus[uredi | uredi izvor]

Progresivna rock pjesma čije riječi kazuju dio priče o Isusu iz Nazareta. Zanimljivost je što je autor pjesme Mercury bio sljedbenik zoroastrizma. Pjesma sadrži i izrazito psihodelične tonove koje je gitarist Brian May proizveo dosnimavajući melodije sa svoje gitare koji zvuče poput sintisajzera.

Seven Seas Of Rhye[uredi | uredi izvor]

Kratki instrumental na kraju albuma sa poznatim klavirskim uvodom koji će postati puna pjesma sa tekstom na slijedećem albumu Queen II. Za vrijeme snimanja ovog albuma pjesma je bila tek napola dovršena.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Ostali članovi na albumu[uredi | uredi izvor]

  • John Anthony – producent, bek vokali (Modern Times Rock 'n' Roll)
  • Roy Thomas Baker – producent, inženjer zvuka
  • Mike "Clay" Stone – inženjer zvuka
  • Ted Sharpe – inženjer zvuka
  • David Hentschel - inženjer zvuka
  • Louis Austin - inženjer zvuka (The Night Comes Down)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]