Rak debelog crijeva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je jedna od najčešćih malignih bolesti kod oba spola. Po učestalosti je kod žena odmah iza karcinoma dojke, a kod muškaraca iza karcinoma pluća. Ovo oboljenje ima visoku stopu smrtnosti, a porast broja oboljelih od raka debelog crijeva u zadnjih dvadeset godina je značajan i evidentan.

Faktori rizika[uredi | uredi izvor]

Uzrok nastanka nije tačno poznat, ali je epidemiološkim istraživanjima uočena viša pojavnost u visokociviliziranih naroda u čijoj je prehrani visok udio životinjske masti, a malo biljnih vlakana, te konzervansi i dodaci jelima. Rizik od oboljevanja se povećava iznad 40 godine,a većina bolesnika je oko 60 godine života ili starija. Gojaznost također spada pod faktore rizika, važnu ulogu igra i prisustvo raka debelog crijeva u porodičnoj anamnezi kod bližih srodnika.

Povećani rizik razvoja raka debelog crijeva imaju bolesnici s ulceroznim kolitisom (rizik se povećava s trajanjem bolesti) i obiteljskom polipozom. Oko četvrtina bolesnika s kolorektalnim karcinomom ima u porodičnoj anamnezi barem jednog člana s istom bolesti.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Simptomi ovog oboljenja javljaju se najčešcće u odmaklom stadiju bolesti, i mogu lako biti zanemareni ukoliko oboljela osoba ima hemoroide ili druga oboljenja koja mogu dovesti do pojave svježe krvi u stolici. Simptomi su sljedeći:

  • Bol u trbuhu
  • Svježa krv u stolici
  • Zatvor i dijarea naizmjenično
  • Anemije nerazjašnjenog porijekla

Dijagnoza i prevencija[uredi | uredi izvor]

Pravremeno dijagnosticiranje raka debelog crijeva ima veliki značaj za izlječenje. Dijagnostičke metode koje se koriste za otkrivanje raka debelog crijeva su:

  1. Kolonoskopija
  2. Hemoccult test
  3. Irigografija

Prevencija raka debelog crijeva sastoji se od pravilne ishrane bogate biljnim vlaknima, kao i redovna endoskopska kontrola osoba koje spadaju u rizične grupe.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]