Razredbeni klobuk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Razredbeni klobuk

Razredbeni klobuk je izmišljeni magični predmet iz serije romana o Harry Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling.

Razredbeni klobuk je magični klobuk, korišten u Hogwartsu kako bi na magičan način rasporedio učenike u jedan od četiri doma u Hogwartsu : Gryffindore, Hufflepuffe, Ravenclawe ili Slytherine. Tokom banketa, upriličenog za početak školske godine, učenici prve godine, koji su po tradiciji Hogwartsa stigli u čamcima preko jezera, poredaju se u red, te ih profesorica McGonagall proziva po abecednom redoslijedu kako bi bili raspoređeni. Prozvani učenik sjeda na stolicu na sredini Velike dvorane, te stavlja Razredbeni klobuk na glavu. Razredbeni klobuk ima sposobnost da pregleda misli, sposobnosti i budućnost učenika. Tako je rekao Harryju da je pametan, hrabar i odlučan, te da bi se najbolje snašao u Slytherinima, ali je i poštovao Harryjeve želje pa ga je rasporedio u Gryffindore. Nakon što je Klobuk odlučio, glasno izgovori ime doma u koji svrstava učenika. Razredbeni klobuk svake godine pjeva drugačiju pjesmu pred početak ceremonije razvrstavanja i obično pobroji odlike Osnivača Hogwartsa.

Razredbeni klobuk je pripadao Godric Gryffindoru, osnivaču Hogwartsa i doma Gryffindora. Gryyfindor ga je ostavio u Hogwartsu zajedno sa svojim mačem i od tad živi u direktorevom uredu. Nisu poznate njegove druge aktivnosti, osim razvrstavanja učenika.

Razredbeni klobuk, neposredno pred početak ceremonije razvrstavanja novih učenika, recituje pjesmu koju je sam smislio. Tekst te pjesme je svake godine drugačiji i obično opisuje i veliča Osnivače Hogwartsa, iako nerijetko upozorava na neku opasnost, kao u Harry Potteru i Redu feniksa.

U Harry Potteru i Odaji tajni, Razredni klobuk je odigrao jednu od nabitnijih uloga. Dumbledoreov feniks, Fawkes, je donio Harryju Razredbeni klobuk u Odaju tajni. Kada je Harry stavio Klobuk na glavu, u njemu je nastao Gryffindorov mač koji je pomogao Harryju da ubije Baziliska. Mač i klobuk su jedina dva poznata predmeta koja su pripadala Gryffindoru.

U filmskim verzijama romana, Lesie Phillips je posudio glas Razredbenom klobuku.