Richard Nixon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Richard Nixon
37. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
20. januar 1969 – 9. august 1974.
PrethodnikLyndon B. Johnson
NasljednikGerald Ford
36. potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
20. januar 1953 – 20. januar 1961.
PrethodnikAlben Barkley
NasljednikLyndon B. Johnson
Rođenje (1913-01-09) 9. januar 1913.
Yorba Linda, California
Smrt22. april 1994(1994-04-22) (81 godina)
New York City
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaPat Ryan
DjecaTricia
Julie
ObrazovanjeWhittier College
Duke University
VjeraKveker
Potpisbez okvira

Richard Milhous Nixon (9. januar 1913 – 22. april 1994) bio je američki pravnik, 37. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Na dužnost Predsjednika SAD-a je stupio 1969. godine, a ostavku na svoju poziciju je dao 1974. godine, time postavši jedini američki predsjednik koji je odstupio od svog mandata. Kako navode tadašnji mediji, njegova ostavka je bila povezana sa državnim skandalom nazvanim Watergate, a Nixona je indirektno razotkriven kao saučesnik u bezbrojnim kriminalnim radanjama, te aferema sa presluškivanjem snimaka tajne službe.

Također je u dva mandata obavljao dužnost 36. potpredsjednika SAD-a (1953 - 1961 godine) kao zamjenik Dwight D. Eisenhowera.

Nixon je bio istaknuti diplomata u odnosima SAD-a sa strateškim vanjsko-političkim silama, posebice pregovorima sa Sovjetskim Savezom i Kinom, te američkom uticaju i udjelu u Vijetnamskom ratu.

Kao predsjednik nametnuo je i regulirao cijene i plaće unutar državnog budžeta. Uticao je na reforme u radu socialnih službi uvođenjem indexa (Social Security), a također kreirao je i Supplemental Security Income (SSI).

On je svojom uticajnom politikom uklonio i najmanje preostale tragove dotadašnjeg ekonomsko-društvenog mjerila standarada izraženog u zalihama zlata (gold standard). Također je osnivač Američke agencije za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency ili EPA) te Sindikalnog zdravstvenog osiguranja/ fonda implementiranog kroz Filadelfijski plan (Philadelphia Plan)

Za vrijeme svoje vladavine je uveo tzv. ’’daily press event’’; javno obraćanje medijima i ’’daily message for the media’’ za novinare iz cijele zemlje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]