Ron Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ronald Bilius Weasley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrvena
Boja očijuplava
DomGryffindor
Čistoća krvičistokrvan
VjernostDumbledoreova Armija, Red feniksa, Harry Potter
GlumacRupert Grint
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Ronald Ron Bilius Weasley (1. mart 1980.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Prvi put se pojavljuje u prvom dijelu Harry Potter i Kamen mudraca. U filmovima ga glumi Rupert Grint.

Osobine i sposobnosti u školi[uredi | uredi izvor]

Spisateljica opisuje Rona kao visokog, mršavog dječaka velikog nosa i stopala. Kao i svi drugi Weasleyevi ima crvenu kosu i velik broj pjegica na nosu. Krase ga plave oči. Kada nije u školskoj pelerini, nosi ili weasleyevski džemper (džemper koji svake godine dobije od svoje mame za Božić) ili staru odjeću svoje starije braće. Ron je pohađao Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts od 1991. do 1998. godine (sigurno je pohađao do 1997. godine, za 1998. se predpostavlja) i na istoj je godini kao i Harry. Svi u njegovoj porodici, pa i on sam je u domu Gryffindor. Osim što spava u istoj spavaonici u kojoj i Harry, on mu je ujedno i najbolji i najodaniji prijatelj.

Ron je u knjigama opisan kao jedan od najduhovitiji likova. Većina njegovih razgovora sa drugim likovima je prožeta duhovitim upadicama. Ima želju za popularnošću kakvu ima Harry. Ponekad pokazuje blagu ljubomoru prema Harryju i njegovoj slavi. Spisateljica nam je dala znakove koji ukazuju na to da je Ron zaljubljen u Hermionu, iako to on sam nikad nije priznao. Bio je sav izvan sebe od ljubomore kada je Hermiona otišla na Božićni bal sa Viktorom Krumom. U šestom dijelu Harry Potter i Princ miješane krvi je bio u vezi sa Lavander Brown, ali većinom zato da bi napravio Hermionu ljubomornom. Na prvoj godini, u knjizi Harry Potter i Kamen mudraca, mu je ogledalo Erised (ogledalo koje pokazuje najdublje želje) pokazalo da želi biti slavan. Vidio je sebe kao glavnog prefekta i kapetana metlobojske ekipe kako u ruci drži Međudomski i metlobojski pokal.

Ron je sličnog uspjeha kao i Harry u školi. Prosječan je učenik sa ponekom ocjenom Iznad očekivanja. Najbolji uspjeh je doživio iz predmeta Odbrana od mračnih sila i Briga za magična stvorenja, dok su mu predmeti Preobrazba i Čarobni napitci najproblematičniji. Na petoj godini je postao prefekt, što nije očekivao. Iste godine upada u Gryffindorski metlobojski tim i igra na mjestu golmana. Odličan je igrač, a jedini mogući problem je što je podložan uticaju navijača. Ako ga navijači izvižde, zbuni se i počne praviti greške, što pokazuje manjak samopouzdanja.

Lojalnost[uredi | uredi izvor]

1995 i 1996 godine je bio član Dumbledoreove armije, ilegalne organizacije za učenje Odbrane od mračnih sila koju je organizirao Harry Potter. Od 1994. godine je (iako nevoljko) član Zajednice za boljitak ugnjetenih vilenjaka koja se bori za prava vilenjaka (iako protiv njihove volje) koju je organizirala Hermiona Granger. Od 1998 godine, odnosno kada završi školovanje će biti član i Reda feniksa, organizacije Albusa Dumbledorea koja se bori protiv Lorda Voldemorta (predpostavlja se).

Porodica[uredi | uredi izvor]

Ron Weasley je sin Arthura i Molly Weasley. On je šesto od ukupno sedmero djece i najmlađi sin. Odrastao je u porodičnoj kući, Jazbini, u blizini sela Ottery St. Catchpole u Devonu. Ron ima petoricu starije braće, Charlieja, Billa, Percyja, blizance Freda i Georgea i mlađu sestru Ginny. U najboljim je odnosima sa blizancima, sa Percyjem je posvađan jer je okrenuo leđa svojoj porodici, a u dobrim je odnosima i sa Billom i Charliem. Roditelje poštuje i pomalo strahuje od gospođe Weasley. Prema Ginny se ponaša zaštitnički. Ljubomoran je kad ima dečka (jedino nije bio ljubomoran na Harryja) i pokušava je zaštiti od svega.

Iako je porodica Weasley stara i dobro poznata čistokrvna čarobnjačka porodica i Ronov otac je šef Ureda za otkrivanje i zapljenu lažnih odbrambenih čarolija i zaštitnih predmeta pri Ministarstvu magije, porodica je siromašna. Ron je posebno svjestan i frustriran porodičnim siromaštvom; njegovi ga neprijatelji u školi zadirkuju zbog nedostatka novca.